ΑΘΗΝΑ
14:32
|
20.09.2024
Πάνω από 28,7 μετρικοί τόνοι πτερυγίων καρχαρία από λαθροθηρία κατασχέθηκαν στη Βραζιλία, σε μια από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις τέτοιου είδους στον κόσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την κατάσχεση 28,7 μετρικών τόνων παράνομα θηρευμένων πτερυγίων καρχαρία που θα εξάγονταν στην Ασία, ανακοίνωσαν οι αρχές της Βραζιλίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση πτερυγίων καρχαρία στον κόσμο, μέχρι στιγμής.

Η υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος Ibama εκτίμησε ότι για αυτή την παράνομη εξαγωγή πτερυγίων θα πρέπει να θανατώθηκαν περίπου 10.000 καρχαρίες δύο ειδών, του μπλε καρχαρία και του κοντόπτερου καρχαρία mako, που μπήκαν στον εθνικό κατάλογο της Βραζιλίας με απειλούμενα είδη τον περασμένο μήνα.

«Αυτές οι συλλήψεις αντιπροσωπεύουν τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στον κόσμο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για κατάσχεση στην πηγή όπου πιάνονται οι καρχαρίες», αναφέρει δήλωση της υπηρεσίας Ibama.

Η επιχείρηση της Ibama πραγματοποιήθηκε σε δύο επιχειρήσεις, αλλά κι άλλες βρίσκονται ακόμη υπό έλεγχο, δήλωσε ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής προστασίας της υπηρεσίας Ζαΐχ Σμιτς.

«Αυτή η πρακτική είναι επαναλαμβανόμενη στη Βραζιλία. Είχαμε πριν από μερικά χρόνια την εύρεση περίπου επτά ή οκτώ μετρικών τόνων καρχαρία, που κατασχέθηκαν στην πολιτεία Πάρα, με παρόμοια μέθοδο αφαίρεσης πτερυγίων», είπε αναφερόμενος σε μια μέθοδο όπου οι λαθροθήρες κόβουν τα πτερύγια από τους καρχαρίες και πετάνε το υπόλοιπο ψάρι στη θάλασσα.

Η καταπολέμηση της καταστροφής της πανίδας και της χλωρίδας της Βραζιλίας είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αφού ο προκάτοχός του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, αποδυνάμωσε τις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τις εξουσίες εποπτείας.

«Αυτή η δράση είναι πολύ εμβληματική γιατί συμβολίζει την επιστροφή της Ibama στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και ιδιαίτερα την προστασία του παράνομου εμπορίου ψαριών στη χώρα», πρόσθεσε ο Σμιτς.

Μία μόνο εταιρεία εξαγωγής στη νότια πολιτεία Σάντα Καταρίνα ήταν υπεύθυνη για 27,6 μετρικούς τόνους πτερυγίων, ενώ τα υπόλοιπα κατασχέθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σάο Πάολο από τη δεύτερη εταιρεία, είπε ο Ibama, χωρίς να κατονομάσει τις εταιρείες ή τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

Η Sea Shepherd Brazil, μη κερδοσκοπικός οργανισμός για την προστασία της θάλασσας, κάλεσε τη κυβέρνηση να απαγορεύσει το εμπόριο πτερυγίων καρχαρία και τις εισαγωγές κρέατος καρχαρία στη Βραζιλία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ζωτικής σημασίας για την προστασία του είδους.

Το ψάρεμα καρχαρία είναι παράνομο στη Βραζιλία, αλλά η Ibama κατήγγειλε ότι τα σκάφη που επί της ουσίας κυνηγούν καρχαρίες χρησιμοποιούν άδειες αλιείας για άλλα είδη ψαριών. Πρόσθεσε επίσης ότι εκτός από τους καρχαρίες τα σκάφη αυτά ευθύνονται για τον θάνατο χιλιάδων θαλάσσιων πτηνών , συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε είδη υπό εξαφάνιση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα