ΑΘΗΝΑ
14:23
|
20.09.2024
Τα χωροκατακτητικά σαλιγκάρια έχουν παρουσιάσει αδηφάγες ορέξεις και καταναλώνουν τουλάχιστον 500 είδη φυτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εισβολή γιγάντιων αφρικανικών χερσαίων σαλιγκαριών έχει ανησυχήσει τους κατοίκους στη νότια Φλόριντα, όπου οι αρχές έχουν δημιουργήσει μια περιοχή καραντίνας για να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά παράσιτα.

Τα χωροκατακτητικά σαλιγκάρια έχουν παρουσιάσει αδηφάγες ορέξεις και καταναλώνουν τουλάχιστον 500 είδη φυτών, σύμφωνα με το τμήμα γεωργίας της Φλόριντα, η οποία είναι γνωστή για τις κερδοφόρες αναπτυσσόμενες βιομηχανίες εσπεριδοειδών και άλλων φρούτων και λαχανικών της πολιτείας.

Σε απάντηση, το υπουργείο γεωργίας έχει δημιουργήσει μια «περιοχή θεραπείας» που καλύπτει αρκετές δεκάδες τετράγωνα της πόλης Μιραμάρ, νοτιοδυτικά του Φορτ Λόντερντεϊλ, και προειδοποιεί τους κατοίκους ότι τα γλοιώδη σαλιγκάρια αποτελούν επίσης σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, καθώς μεταφέρουν παράσιτο, τον πνευμονοσκώληκα αρουραίου, γνωστό για το ότι προκαλεί μηνιγγίτιδα.

Σύμφωνα με το διάταγμα της καραντίνας, αναφέρεται πως είναι παράνομο «να μετακινήσετε ένα γιγάντιο αφρικανικό χερσαίο σαλιγκάρι ή ένα ελεγχόμενο αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, φυτών, μερών φυτών, φυτών στο έδαφος, χώματος, απορριμμάτων αυλής, συντριμμιών, κομπόστ ή κτιριακά υλικά».

Η πολιτεία σκοπεύει να ψεκάσει την περιοχή με τη χημική μεταλλδεΰδη που λειτουργεί ως δόλωμα για τα σαλιγκάρια, η οποία είναι εγκεκριμένη για οικιακή χρήση.

Η εισαγωγή ή κατοχή σαλιγκαριών χωρίς άδεια στης ΗΠΑ είναι παράνομη και οι αρχές προσπαθούν εδώ και χρόνια να τα εξαφανίσουν. Μπορούν να βλάψουν κτίρια, καθώς και να καταστρέψουν καλλιέργειες, και σε ορισμένες περιοχές θεωρούνται ακόμη και λιχουδιά.

Τον Μάρτιο, τελωνειακοί υπάλληλοι στο Ντιτρόιτ παρέλαβαν έναν ταξιδιώτη από την Γκάνα που προσπαθούσε να περάσει λαθραία στη χώρα έξι σαλιγκάρια σε μια βαλίτσα.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα, οι αξιωματούχοι στο Μαϊάμι-Ντέιντ ανακάλυψαν σχεδόν 150.000 σαλιγκάρια σε περισσότερες από 22 ξεχωριστές περιοχές του νομού το 2014, πολλά προσκολλημένα σε σπίτια, να τρώνε γύψο και στόκο για να πάρουν ασβέστιο για τα κελύφη τους, ενώ πρώτα είχαν κατασπαράξει τους κήπους.

Έκτοτε έχουν συμβεί εισβολές σε άλλες περιοχές της Φλόριντα σε σχεδόν ετήσια βάση. Η κομητεία Πάσκο τέθηκε σε καραντίνα τον περασμένο Ιούνιο, αφού περισσότερα από χίλια γιγάντια σαλιγκάρια, τα θηλυκά των οποίων μπορούν να παράγουν έως και 2.500 αυγά το χρόνο, ανακαλύφθηκαν στο Νιου Πορτ Ρίτσι.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σαλιγκάρια έφτασαν για πρώτη φορά στο Μαϊάμι το 1966 και οι αριθμοί αυξήθηκαν σε σχεδόν 18.000 μέσα σε έξι χρόνια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ABC News, το είδος κηρύχθηκε εξαφανισμένο δύο φορές στη Φλόριντα, το 1975 και ξανά το 2021.

«Ο πρωταρχικός κίνδυνος είναι ότι είναι αδηφάγα φυτοφάγα, επομένως μπορούν να κάνουν τρομερά μεγάλη ζημιά τόσο στα τοπία όσο και στη γεωργία», δήλωσε ο εντομολόγος του Πανεπιστημίου της Φλόριντα Γουίλιαμ Κερν στον ειδησεογραφικό σταθμό Local 10 του Μαϊάμι.

«Αν τα σαλιγκάρια σέρνονται πάνω σε άψητα λαχανικά, μπορεί να έχουμε πρόβλημα με τη μόλυνση σε ανθρώπους. Με οποιοδήποτε χωροκατακτητικό είδος, αν το βρούμε νωρίς, μπορεί να είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε ή να το εξαλείψουμε», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός 23χρονος που υπηρετούσε σε θέρετρο της Αεροπορίας στην Πιερία

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί στρατιώτες πέταξαν Παλαιστίνιους από ταράτσες

Αγρίνιο: Σύλληψη 15χρονου για βιντεοσκόπηση καθηγητή σε… απόπειρα κατάληψης του σχολείου

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα