ΑΘΗΝΑ
06:19
|
14.11.2024
Ο Καβαλά κρατείται στις τουρκικές φυλακές εδώ και τρία χρόνια χωρίς να έχει καταδικαστεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινή ισόβιας κάθειρξης “με επιβαρυντικές περιστάσεις” πρότεινε η εισαγγελική αρχή για τον ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κρατείται εδώ και τρία χρόνια (1074 ημέρες) σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Σηλυβρία, χωρίς να έχει καταδικαστεί.

Την Πέμπτη (8/10) δόθηκε στη δημοσιότητα από την εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης το νέο κατηγορητήριο σε βάρος του για “κατασκοπεία” και “απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης” σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στον Καβαλά 3 ποινές ισόβιας κάθειρξης “με επιβαρυντικές περιστάσεις”, συμπεριλαμβανομένων αυστηρότερων συνθηκών κράτησης και 20 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία της “κατασκοπείας”.

Η εισαγγελική αρχή ζήτησε να επιβληθούν οι ίδιες ποινές και στον Αμερικανό ερευνητή Χένρι Μπάρκλεϊ που αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες, καθώς ο Καβαλά περιγράφεται στο κατηγορητήριο ως “τοπικός συνεργάτης του”.

Ο Μπάρκλεϊ, ο οποίος είχε επισκεφτεί πολλές φορές την Τουρκία, είναι σήμερα καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Lehigh στην Πενσυλβάνια.

Ο 62χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, που αφιερώθηκε σε ακανθώδη ζητήματα, αντί να διάγει απλώς μία άνετη ζωή, είναι ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης υποστήριξης των τεχνών και του διαπολιτισμικού διαλόγου Anadolu Kültür και μια σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, που κατηγορείται από τον Ταγίπ Ερντογάν ότι “επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας”.

Η παράνομη φυλάκισή του τον μετέτρεψε σε σύμβολο της καταστολής κατά της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, που συνοδεύτηκε από μαζικές διώξεις και παράνομες κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί.

Ο Καβαλά εδιώχθη αρχικά για υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2013, γνωστών ως κίνημα του Γκεζί, κατά της ανάπλασης του πάρκου Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Τουρκικό δικαστήριο τον απάλλαξε τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, συνελήφθη ξανά την ίδια ημέρα, μερικές ώρες μετά την αθώωσή του, στο πλαίσιο νέας έρευνας για κατασκοπεία, που συνδέεται με το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016.

Ο Οσμάν Καβαλά, παρέμεινε φυλακισμένος παρά την απαλλακτική απόφαση για την κατηγορία της “απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης” και το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωσή του.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων θεωρούν τη δίωξη του Καβαλά καθαρά πολιτική. Οι υποστηρικτές του πραγματοποιούν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό το hashtag #freeOsmanKavala.

Σημαντική προσωπικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, ο Καβαλά είναι γνωστός για την υποστήριξη πολιτιστικών προγραμμάτων υπέρ ενός διαλόγου για την ειρήνη, κυρίως στα θέματα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του Κουρδικού και της αρμενοτουρκικής συμφιλίωσης. Ο Ερντογάν τον κατηγορεί ότι “επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας”.

Ο δικηγόρος του Ιλκάν Κογιουντσού διαβεβαίωσε τον Ιούλιο ότι δεν υπάρχει “καμία απόδειξη” που να στηρίζει τις κατηγορίες κατά του πελάτη του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα