ΑΘΗΝΑ
15:23
|
05.10.2024
Το «αντίο» των σκιτσογράφων στον συγγραφέα της «Αβάσταχτης Ελαφρότητας του Είναι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 94 ετών στις 12 Ιουλίου του 2023 έφυγε από τη ζωή ο Τσέχος συγγραφέας, Μίλαν Κούντερα. Ο λογοτέχνης, ο οποίος εξερεύνησε την ύπαρξη και την προδοσία σε ποιήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα και μυθιστορήματα για περισσότερο από μισό αιώνα, απεβίωσε μετά από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης «Μίλαν Κούντερα», Άννα Μραζόβα.

Εγκατέλειψε την πατρίδα του, Τσεχοσλοβακία για τη Γαλλία το 1975, αφού κατηγορήθηκε από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας του για «αντικομμουνιστικές δραστηριότητες». Έζησε εξόριστος στο Παρίσι για 40 χρόνια μετά την ανάκληση της τσέχικης υπηκοότητάς του το 1979. Το 2019 με ένα ξερό «ευχαριστώ» ο Μίλαν Κούντερα ανέκτησε την τσέχικη υπηκοότητά του. «Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι», «Το βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης» και η «Αθανασία» είναι τρία από πιο αναγνωρίσιμα και πολυδιαβασμένα έργα του.

Για πολλούς είναι ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα και για άλλους ένας υπερεκτιμημένος συγγραφέας, ο οποίος έγινε μόδα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Τότε αρκούσε να πεις ότι διαβάζεις Κούντερα ή να έχεις το βιβλίο του πάνω στην ψάθα της παραλίας για να χαρακτηριστείς… ψαγμένος!

Ο ίδιος σε συνέντευξή του το 1980 στον Βρετανό φίλο του και συγγραφέα, Φίλιπ Ροθ, για τους New York Times είχε πει:

Μου φαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι σήμερα προτιμούν να κρίνουν παρά να καταλαβαίνουν, να απαντούν παρά να ρωτούν. Τόσο πολύ που η φωνή του μυθιστορήματος δύσκολα μπορεί να ακουστεί πάνω από τη θορυβώδη ανοησία των ανθρώπινων βεβαιοτήτων…

Του Άλαν ΜακΝτόναλντ, ΗΠΑ
Του Μαριάν Καμένσκι, Αυστρία
Του Ραμσές, Κούβα
Του Στέφανο Φρασέτο, Ιταλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέση Ανατολή, ώρα… μηδέν

Ο κόσμος σήμερα…

Η Αντίσταση… μετά τον Νασράλα

Παλαιστίνη-Λίβανος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα