ΑΘΗΝΑ
23:27
|
20.09.2024
Εκτός ελέγχου παρέμεινε την Κυριακή μια πυρκαγιά στο ισπανικό νησί Τενερίφη, που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Άποψη μιας πυρκαγιάς πάνω από τα βουνά κοντά σε άδεια σπίτια μετά την εκκένωση σε διάφορα χωριά στο βορρά, καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται εκτός ελέγχου στο νησί Τενερίφη, Κανάρια Νησιά, Ισπανία 20 Αυγούστου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτός ελέγχου παρέμεινε την Κυριακή μια πυρκαγιά στο ισπανικό νησί Τενερίφη που ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τη μικρή βελτίωση των καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Πορτοκαλί φλόγες φώτιζαν τον νυχτερινό ουρανό από το Σάββατο έως την Κυριακή στις πλαγιές των λόφων ακριβώς πάνω από τα φώτα των κατοικημένων περιοχών, ενώ πυκνός μαύρος καπνός υψωνόταν ψηλά στον αέρα.

Αργά το Σάββατο, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι η φωτιά έπληξε τώρα 10 πόλεις, αν και 11 είχαν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους. Καμία σημαντική τουριστική περιοχή δεν έχει επηρεαστεί.

Κάλυψε μια έκταση πάνω από 20.000 στρέμματα με περίμετρο 70 χλμ., εκτεινόμενη από 5.000 εκτάρια και περίμετρο 50 χιλιομέτρων νωρίς το Σάββατο.

Οι περιφερειακές αρχές δήλωσαν ότι περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν, αναθεωρώντας την προηγούμενη προσωρινή εκτίμησή τους για 26.000.

Οι καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν «καλύτερες από το αναμενόμενο», δήλωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Τενερίφης την Κυριακή στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.

Ο Φερνάντο Κλαβίχο, περιφερειακός ηγέτης των Καναρίων Νήσων, δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πυροσβεστική ανάπτυξη στην ιστορία της Τενερίφης είχε μέχρι στιγμής αποτρέψει την απώλεια κατοικιών.

Διατάχθηκαν εκκενώσεις όλο το Σάββατο λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Σε συνέντευξη Τύπου αργά το Σάββατο, η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Τενερίφης Ρόζα Νταβίλα περιέγραψε τη φωτιά ως «καταστροφική» και είπε ότι ανάγκασε νέες εκκενώσεις.

Η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη σε ένα ορεινό εθνικό πάρκο γύρω από το ηφαίστειο Mount Teide – την υψηλότερη κορυφή της Ισπανίας.

Δημοφιλείς τουριστικές περιοχές στην Τενερίφη, μέρος του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων στον Ατλαντικό Ωκεανό, δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής και τα δύο αεροδρόμιά της λειτουργούν κανονικά.

Η καυτή ζέστη και ο ξηρός καιρός αυτό το καλοκαίρι συνέβαλαν σε ασυνήθιστα σοβαρές πυρκαγιές στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του νησιού Λα Πάλμα της Ισπανίας τον Ιούλιο και στον Καναδά. Πυρκαγιές στο νησί Μάουι της Χαβάης νωρίτερα αυτό το μήνα σκότωσαν περισσότερους από 110 ανθρώπους και κατέστρεψαν το ιστορικό θέρετρο Lahaina.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε συχνότερα και πιο ισχυρά ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Αίτημα για μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε Ζακ Κωστόπουλου

Θεσσαλονίκη: Πανεπιστημιακός καθηγητής καταδικάστηκε για εκβιασμό ερευνητών

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα