Να αποκαταστήσουν το πολιτικό καθεστώς της χώρας κάλεσαν τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν χθες πραξικοπηματικά την εξουσία στην Γκαμπόν, οι ΗΠΑ, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία τους για τις εξελίξεις στην αφρικανική χώρα.
«Καλούμε τους υπεύθυνους να αφήσουν ελεύθερα τα μέλη της κυβέρνησης και τις οικογένειές τους, να εγγυηθούν την ασφάλειά τους και να διατηρήσουν το πολιτικό καθεστώς», τόνισε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, αναφερόμενος στον 64χρονο πρόεδρο Αλί Μπόνγκο, που έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Από την πλευρά της, και η κυβέρνηση της Βρετανίας καταδίκασε την «αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό» στην Γκαμπόν και καλεί να αποκατασταθεί η συνταγματική κυβέρνηση στην εξουσία, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τετάρτη το βράδυ το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πάντως ότι το Λονδίνο «αναγνωρίζει» τις «ανησυχίες» για την πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Εντωμεταξύ, βίντεο που δείχνουν τον ορισθέντα ως επικεφαλής της νέας κατάσταση στη χώρα Μπρις Κλοταίρ Ολιγκί Νγκουέμα, να μεταφέρεται θριαμβευτικά από εκατοντάδες στρατιώτες, ενώ το πλήθος κραυγάζει «Πρόεδρος Ολιγκί», κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.
Μπορέλ: Διαφορετική περίπτωση από εκείνην του Νίγηρα
Σε μια ενδιαφέρουσα δήλωση σχετικά με το πραξικόπημα στη Γκαμπόν, προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., τονίζοντας πως πρόκειται για μια κατάσταση διαφορετική από τον Νίγηρα, όπου σημειώθηκε επίσης πραξικόπημα πριν έναν μήνα.
«Σίγουρα τα στρατιωτικά πραξικοπήματα δεν είναι η λύση, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Γκαμπόν έγιναν εκλογές γεμάτες παρατυπίες», υπογράμμισε ο Μπορέλ από το Τολέδο, στην Ισπανία, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο μια έστω και μικρή κάλυψη στους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι από την Ισπανία όπου βρίσκεται για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27, ο κ. Μπορέλο τόνισε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν σχέδιο απομάκρυνσης Ευρωπαίων πολιτών από την Γκαμπόν.
Φτώχεια και διαφθορά
Η Γκαμπόν, πρώην γαλλική αποικία είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αλλά ο πετρελαϊκός της πλούτος συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων και σχεδόν το 40% των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών ήταν άνεργοι το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου ήταν 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Εννέα μέλη της οικογένειας Μπόνγκο, εν τω μεταξύ, βρίσκονται υπό έρευνα στη Γαλλία, και ορισμένα αντιμετωπίζουν προκαταρκτικές κατηγορίες για υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος και άλλες μορφές διαφθοράς, σύμφωνα με τη Sherpa, μια γαλλική ΜΚΟ που ασχολείται με τη λογοδοσία.
Οι ερευνητές φέρονται να έχουν συνδέσει την οικογένεια του προέδρου με περισσότερα από 92 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων δύο βιλών στη Νίκαια, σύμφωνα με την ΜΚΟ.