ΑΘΗΝΑ
13:42
|
22.11.2024
Το Κοσμοδρόμιο μίλησε με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας Λεμεσός για την φασιστική επίθεση που συγκλόνισε την Κύπρο.
Στιγμιότυπο από τη φασιστική επίθεση στη Λεμεσό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ο πολιτικός κόσμος είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει».

O δημοσιογράφος της εφημερίδας Λεμεσός και του Lemesos TV Σάκης Στυλιανού μίλησε στο Κοσμοδρόμιο για τη φασιστική επίθεση που συγκλόνισε τη Μεγαλόνησο αλλά και τα κοινωνικοπολιτικά αίτια της όξυνσης του φασιστικού φαινομένου.

«Καλέστηκε μια διαδήλωση στον Μόλο της Λεμεσού, τον πλέον πολυσύχναστο παραλιακό πεζόδρομο της πόλης και ίσως της Κύπρου από ακροδεξιές ομάδες. Πρόκειται για ομάδες που έχουν αναφορά σε υπερσυντηρητικούς κύκλους και τις βρίσκουμε παρούσες στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, στο κίνημα ενάντια στην τεχνολογία τύπου 5G και σε κινητοποιήσεις θρησκόληπτων ενάντια στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το Ε.ΛΑ.Μ., το βασικό κόμμα της δεξιάς αντίδρασης στην Κύπρο (και μέχρι πρόσφατα, αδελφό σχήμα της ελληνικής Χρυσής Αυγής) επέλεξε να μη στηρίξει επίσημα την κινητοποίηση. Μετά την κατάληξη των Ελλήνων νεοναζί έχουν επιλέξει να αποστασιοποιούνται από λογικές ενεργής εμπλοκής, καθώς φοβούνται μήπως συνδεθούν με βίαια περιστατικά και βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απαγόρευσης».

Η ώρα προσέλευσης της διαδήλωσης ήταν στις 20:00 το βράδυ, με την Αστυνομία να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με το ποιόν των διοργανωτών, με τον ιθύνοντα νου να είναι γνωστός στις Αρχές. Τελικά μαζεύτηκαν 300 άτομα που κρατούσαν λοστούς και φορούσαν κουκούλες. Η πορεία ξεκίνησε με τους ίδιους να φωνάζουν αντιμουσουλμανικά και αντιπροσφυγικά συνθήματα και κατά τη διάρκεια της οι ίδιοι, όταν έβρισκαν στον δρόμο τους μετανάστη τον καθύβριζαν και τον προσέβαλαν.

Παράλληλα, είχαμε επιθέσεις σε δημοσιογράφους, στους οποίους επιτέθηκαν για να τους σπάσουν κάμερες. Η αστυνομία την ώρα που συνέβαιναν αυτά απλά παρακολουθούσε. Όταν αυτή η πορεία έφτασε στο τέλος της οι φασίστες διασκορπίστηκαν και επιτέθηκαν στοχευμένα σε μαγαζιά μεταναστών. Σημειώστε μάλιστα στο εξής: μιλάμε για ανθρώπους που ζουν εδώ χρόνια, φορολογούνται στην Κύπρο και μόνο ξένοι δεν είναι στην τοπική κοινωνία. Αποτέλεσμα της επίθεσης; Πέντε μετανάστες πήγαν στο νοσοκομείο και τα μαγαζιά τους είναι σε μεγάλο βαθμό καμένα και κατεστραμμένα.

Όπως μας είπε ο Σάκης Στυλιανού, θύμα του ρατσιστικού παροξυσμού έπεσε κι ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου Αντώνης Στυλιανού. Τον ξυλοκοπησαν, του έσπασαν το κινητό του και το πέταξαν στην θάλασσα. Θύματα επίσης, έπεσαν και άλλοι συμπολίτες λόγω του χρώματος του δέρματος τους.

Οι ευθύνες της Πολιτείας

Ποια είναι η αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων μετά τα τραγικά γεγονότα; Ο δημοσιογράφος Σάκης Στυλιανού εξηγεί πώς έχουν τα πολιτικά πράγματα: « Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τα ντροπιαστικά έκτροπα, ο Δήμαρχος καταδίκασε τα έκτροπα και τα πολιτικά κόμματα καταδίκασαν σύσσωμα την φασιστική επίθεση. Υπάρχει βέβαια η ανακολουθία του ΕΔΕΚ, του οποίου ο πρόεδρος ήταν παρών σε αντιμεταναστευτική πορεία στην Χλώρακα, διαγκωνιζόμενος σε αντιμεταναστευτικό μένος με το Ε.ΛΑ.Μ., το οποίο εκπροσωπήθηκε επίσημα στην πορεία.

Ο πολιτικός κόσμος και τα κόμματα έχουν σοβαρές ευθύνες ό,τι συμβαίνει. Κανείς δεν μιλάει για το Δουβλίνο 2 και τι επιπτώσεις έχει στο ζήτημα της μετανάστευσης-προσφυγικού. Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη οι σοβαρές επιπτώσεις του που επιφέρουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων – μεταναστών στην Κύπρο. Σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν μια συγκροτημένη πολιτική ως προς το ζήτημα. Παράλληλα, όμως μας αρέσουν -σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας- τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προορίζονται για τους πρόσφυγες. Η Πολιτεία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει.» συμπληρώνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ‘Λεμεσός’.

Και τώρα τι;

«Η φασιστική απειλή αντιμετωπίζεται μόνο με όταν συγκροτηθεί ένα μεγάλο δημοκρατικό μέτωπο να προστατεύσουμε τους συμπολίτες, τις περιουσίες και την αξιοπρέπεια μας. Θέλουμε μια Λεμεσό ανοιχτή, προοδευτική, εργατική, πρωτοπόρα, όμορφη και αλληλέγγυα» προσθέτει ο Σάκης Στυλιανού όταν τον ρωτώ για την επόμενη μέρα. «Το ότι ακολούθησε μεγάλη πορεία κατά του φασισμού και της ξενοφοβίας στην πόλη μας είναι αισιόδοξο γεγονός, δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές αντιστάσεις από τον δημοκρατικό κόσμο».

Ο ίδιος καταλήγει υπενθυμίζοντας πως η Λεμεσός είναι κόμβος πολυπολιτισμικότητας: «1 στους 5 κατοίκους της πόλης έχει μεταναστευτική προέλευση. Υποδεχθήκαμε Τσερκέζους, Ρώσους εμιγκρέδες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, Μικρασιάτες και Παλαιστίνιους, Λιβανέζους, Ελληνοπόντιους, Ρώσους, Ουκρανούς και χιλιάδες Ελληνοκύπριους μετά την τουρκική εισβολή του 19714. Επομένως, η ιστορία μας είναι ιστορία ενσωμάτωσης και αυτό το στοιχείο κοσμοπολιτισμού είναι που κάνει τη Λεμεσό αυτό που είναι σήμερα».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κω

Μήνυση Λινού κατά Πολάκη εν μέσω εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα