Η πολιτική που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Αρμενίας έναντι του Αρτσάχ, όπως αποκαλείται η διαφιλονικούμενη επαρχία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους, και η διχόνοια του αρμενικού λαού οδήγησαν στην απώλειά του, δήλωσε ο Καθολικός όλων των Αρμενίων Καρεκίν Β’ κατά τη διάρκεια της πανεθνικής προσευχής για το Αρτσάχ.
«Οι ψυχές όλων μας είναι γεμάτες με απέραντο πόνο, το αρμενικό μας έθνος ζει δύσκολες και ανησυχητικές ημέρες, σήμερα ενωμένοι στην Ιερά Μητρόπολη του Ετσμιατζίνκαι σε όλες τις εκκλησίες σε όλη τη Διασπορά, υψώνουμε προσευχή για την υποστήριξη των αδελφών μας του Αρτσάχ, οι οποίοι, υποβαλλόμενοι σε τρομερά δεινά και απάνθρωπες στερήσεις, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς», είπε στο κήρυγμά του ο Καρεκίν Β, σύμφωνα με το πρακτορείο Armenia News.
«Ο κόσμος του Αρτσάχ στερείται τον λαό του, η ιερή αρμενική γη μένει και πάλι ορφανή. Ενώπιον αυτής της εθνικής τραγωδίας δηλώνουμε με πόνο ότι οι επιθετικές, γενοκτονικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, η ανεπαρκής αντίδραση του κόσμου, η πολιτική που υιοθέτησαν οι Αρχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας έναντι στο Αρτσάχ και ο διχασμός του λαού μας οδήγησαν στην απώλεια του Αρτσάχ», σημείωσε ο προκαθήμενος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας στην πρώτη του παρέμβαση μετά την εθνική καταστροφή, όπως αυτή αντιμετωπίζεται από την αρμενική κοινωνία.
«Σήμερα, η Δημοκρατία της Αρμενίας αντιμετωπίζει την ίδια απειλή, οι κίνδυνοι της απώλειας της κυριαρχίας και της κρατικής της υπόστασης συζητούνται ανοιχτά, οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, οι εδαφικές απώλειες, η βιασύνη που επιδείχθηκε στη διαδικασία εγκαθίδρυσης της ειρήνης υπό προφανή εξαναγκασμό έχουν δημιουργήσει ατμόσφαιρα δυσπιστίας και οδήγησαν σε εξέγερση, η οποία κατά τη δημιουργηθείσα διαίρεση μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές εξελίξεις», επεσήμανε ο Καρεκίν Β, καλώντας τους πολιτειακούς άνδρες «να μην σπείρουν το μίσος, να μην εμβαθύνουν το διχασμό δημιουργώντας νέες διαχωριστικές γραμμές με μη ισορροπημένες λέξεις και δηλώσεις. Για να βγάλουμε την πατρίδα μας από την παρούσα κατάσταση πρέπει να ενεργήσουμε νηφάλια, να εκτιμήσουμε σωστά τη γεωπολιτική κατάσταση και να χρησιμοποιήσουμε όλο το έμπειρο δυναμικό του λαού μας, προκειμένου να αποφύγουμε νέες απώλειες, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τις αξιώσεις και τη μιλιταριστική ρητορική του εχθρού».
Σύμφωνα με την Ναζελί Μπαγκντασαριάν, εκπρόσωπο Τύπου του πρωθυπουργού της Αρμενίας, έως αργά την Κυριακή ο αριθμός των προσφύγων από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έφθασε τους 100.514 ανθρώπους, με το τελευταίο λεωφορείο να μεταφέρει στο Γκόρις στο έδαφος της Αρμενίας15 άτομα, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Η κ. Μπαγκντασαριάν επισήμανε ότι εάν απαιτηθεί, θα υπάρξουν και πρόσθετα δρομολόγια για την απομάκρυνση προσφύγων.
Η πρόεδρος των Ελλήνων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ Σοφία Ιβανίδη, η οποία έφθασε και είναι ασφαλής στο Γερεβάν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι μετά τον πόλεμο του 2020 είχαν απομείνει στην περιοχή του Αρτσάχ περί τις είκοσι οικογένειες ελληνικής καταγωγής, εκ των οποίων δεν είναι ακόμη σαφής η εικόνα πόσοι και αν έχουν παραμείνει στις εστίες τους, όπως μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι συμβαίνει με περίπου 20.000 κατοίκους.
(Πηγή: ΚΥΠΕ, του απεσταλμένου της στην Αρμενία, Θανάση Αυγερινού)
Διαβάστε επίσης: