ΑΘΗΝΑ
14:59
|
28.04.2024
Ενοποιούνται οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς "τελειώνοντας" την Τουλουπάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Βουλή κατατέθηκε χθες βράδυ (21/10) προς ψήφιση σχέδιο νόμου, το οποίο μεταξύ των άλλων διατάξεων, προβλέπει την ενοποίηση της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος και της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς, αποκαθηλώνοντας με το “γάντι” την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Σημειώνεται ότι στις δύο υπό ενοποίηση Εισαγγελίες προΐστανται σήμερα η Ελένη Τουλουπάκη και ο Χρήστος Μπαρδάκης.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη είχε ασχοληθεί με το σκάνδαλο Novartis, με τους χειρισμούς της στην υπόθεση να αμφισβητούνται έντονα από τη Νέα Δημοκρατία.

Με το 92 σελίδων νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα ενοποιούνται οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς για να συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος στην Εισαγγελία Εφετών.

Το νέο αυτό Τμήμα θα επανδρωθεί από τακτικούς εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Εφετών και από επίκουρους εισαγγελείς και αντεισαγγελείς Πρωτοδικών (συνολικά 6), με τριετή θητεία, ενώ θα προΐσταται ο αρχαιότερος εισαγγελέας Εφετών.

Η θητεία των επικεφαλής υπηρετούντων σήμερα εισαγγελικών λειτουργών στις επίμαχες δυο εισαγγελίες, δηλαδή της Ελένη Τουλουπάκη όπως και του Χρήστου Μπαρδάκη, αλλά και των επίκουρων εισαγγελέων λήγει αυτοδικαίως με την τοποθέτηση των νέων εισαγγελικών λειτουργών, μετά από απόφαση του ΑΔΣ του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο.

Παράλληλα, λήγει αυτοδικαίως και η θητεία και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει σήμερα τις δύο αυτές εισαγγελίες.

Όμως, μέχρι την λήξη της θητείας τους οιεπικεφαλής στις δύο υπό κατάργηση Εισαγγελίες θα εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά μέχρι να οριστούν τα νέα πρόσωπα από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Η Ελένη Τουλουπάκη είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, καταγγέλοντας σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων της.

Σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis για τα αδικήματα της κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα