ΑΘΗΝΑ
05:31
|
22.11.2024
«Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση δολοφονίας, εθνοκάθαρσης, ερήμωσης του πληθυσμού» της Παλαιστίνης.
Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ, Βραζιλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή να συνεχίζεται αδιάκοπα, με τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα να δοκιμάζεται καθημερινά με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους μικρών παιδιών και μεγάλων ανθρώπων, στοιχεία που κατακεραυνώνουν το Ισραήλ και τον ίδιο τον Νετανιάχου έρχονται στην επιφάνεια. Λίγες μέρες πριν, διέρρευσε ένα έγγραφο 10 σελίδων από το υπουργείο Πληροφοριών του Ισραήλ, που προτείνει την οριστική εκδίωξη ολόκληρου του πληθυσμού της Γάζας στην έρημο του Σινά στην Αίγυπτο. «Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση δολοφονίας, εθνοκάθαρσης, ερήμωσης του πληθυσμού» θα σχολιάσει ο γνωστός Ισραηλινός ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Ίλαν Παπέ.

Ίλαν Παπέ (Ilan Pappé)

Ο Ίλαν Παπέ είναι καθηγητής στο Κολέγιο Κοινωνικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παλαιστινιακών Σπουδών του πανεπιστημίου και συνδιευθυντής του Κέντρου Εθνοπολιτικών Σπουδών του Έξετερ. Μερικά από τα βιβλία που έχει συγγράψει είναι: The Ethnic Cleansing of PalestineA History of Modern Palestine: One Land, Two Peoples και The Idea of ​​Israel: A History of Power and Knowledge.

Γεννήθηκε από Γερμανούς Εβραίους γονείς, που διέφυγαν από τους Ναζί, τη δεκαετία του 1930 και πολέμησε το 1973 με τον ισραηλινό στρατό. Όπως ο ίδιος θα τονίσει «Επειδή οι γονείς μου ήρθαν από τη Γερμανία και επειδή χάσαμε πολλούς ανθρώπους στο Ολοκαύτωμα, ακριβώς λόγω αυτής της κληρονομιάς, ένιωσα ότι δεν μπορούσα να αδιαφορήσω για τα δεινά των Παλαιστινίων, ούτε θα ήθελα να γίνω μέρος της κοινωνίας που προκάλεσε όλη αυτή τη βία. Είμαι ακόμα πολίτης του Ισραήλ. Εξακολουθώ να πηγαίνω στο Ισραήλ και να περνάω χρόνο εκεί. Επιπλέον, εξακολουθώ να πιστεύω, ότι αυτό που αγαπώ ως ανθρώπινα δικαιώματα, ως ανθρώπινη ηθική, είναι η μόνη βάση για καλύτερη ζωή για όλους τους ενδιαφερόμενους, Εβραίους και Παλαιστίνιους εξίσου, σε ένα κράτος στο μέλλον, που θα βασίζεται στην ισότητα, που δεν θα κάνει διακρίσεις λόγω της εθνικότητάς τους, της θρησκείας ή του πολιτισμού τους, που θα επανορθώσει τα κακά του παρελθόντος και θα επέτρεπε στους πρόσφυγες να επιστρέψουν και ελπίζουμε να οικοδομήσουμε ένα κράτος που θα ακτινοβολεί και θα επηρεάζει τη Μέση Ανατολή στο σύνολό της».

Ο καθηγητής έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Έιμι Γκούντμαν του «Democracy Now!» σχολιάζοντας όχι μόνο το παραπάνω έγγραφο που βγήκε στη δημοσιότητα, αλλά και την τακτική που χρησιμοποιεί στον πόλεμο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη σύγχυση με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων από τον Χίτλερ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και την προσπάθεια ναζιστικοποίησης των Παλαιστινίων από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ο Ίλαν Παπέ περιέγραψε στη δημοσιογράφο και τους τηλεθεατές, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ως μια κατάσταση γενοκτονίας, στην οποία στοχοποιούνται άνθρωποι, μικρά παιδιά, μωρά, νοσοκομεία, σχολεία. Μια μαζική επιχείρηση δολοφονίας, εθνοκάθαρσης, ερήμωσης του πληθυσμού. 

Ο ίδιος σχολίασε, ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την εκδίκησή του για ό,τι έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, τονίζοντας ότι η πραγματική πρόθεση δεν είναι απλώς η εκδίκηση, αλλά η προσπάθεια της κυβέρνησης του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, με σκοπό να δημιουργήσει νέες πραγματικότητες στην Παλαιστίνη.  Συνεχίζοντας ο καθηγητής, δε δίστασε να υπογραμμίσει, ότι όλη αυτή η κατάσταση που συμβαίνει εναντίον των Παλαιστινίων είναι ένα νέο Νάκμπα στην ιστορία της Παλαιστίνης, προσθέτοντας όμως ότι το Νάκμπα, στην πραγματικότητα δεν τελείωσε ποτέ για τους Παλαιστίνιους, επομένως αυτό που ζουν τώρα είναι ένα νέο φρικτό κεφάλαιο για τον πληθυσμό της χώρας. 

Στην ουσία, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα κίνητρο στο εσωτερικό του Ισραήλ να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον των Παλαιστινίων, καθώς δεν νοιάζεται για τις ζωές αθώων ανθρώπων, παρά τα όσα ισχυρίζεται ότι κάνει ο ισραηλινός στρατός στο πεδίο.

Η δημοσιογράφος Έιμι Γκούντμαν, έδειξε στον καθηγητή και στους τηλεθεατές ένα βίντεο από μια ομιλία του Νετανιάχου, ο οποίος δήλωνε ότι «Οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός είναι εκκλήσεις προς το Ισραήλ, για να παραδοθεί στη Χαμάς, να παραδοθεί στην τρομοκρατία, να παραδοθεί στη βαρβαρότητα. Αυτό δεν θα συμβεί», παροτρύνοντας τον Ίλαν Παπέ να απαντήσει τόσο στον ίδιο τον Νετανιάχου, αλλά και να σχολιάσει τα παραπάνω λεγόμενά του.

Ξεκινώντας ο Παπέ, σχολίασε την ομιλία του Νετανιάχου ως μια προσπάθεια να ξεχάσει ο κόσμος τα 15 χρόνια απάνθρωπης πολιορκίας της Γάζας, τα 56 χρόνια της ανελέητης κατοχής και εθνοκάθαρσης στη Δυτική Όχθη και τα 75 χρόνια που δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες, να επιστρέψουν στα σπίτια τους «Νομίζω ότι αυτή είναι μια προσπάθεια ναζισμού των Παλαιστινίων, κάτι που δεν είναι καινούργιο, παρεμπιπτόντως» θα τονίσει στην πραγματικότητα ο καθηγητής Ίλαν Παπέ.

Και συνέχισε, υπογραμμίζοντας, ότι πρόκειται για μια τακτική που τη χρησιμοποιούν κάθε τόσο οι ισραηλινές κυβερνήσεις. 

«Αν θυμάστε, ο Μεναχέμ Μπέγκιν συνέκρινε τον Γιάσερ Αραφάτ που κρυβόταν στο καταφύγιο το 1982 με τον Χίτλερ, ο οποίος είχε κρυφτεί σε καταφύγιο το 1945. Ο ναζισμός των Παλαιστινίων έχει σκοπό, πρώτα απ’ όλα, να αδειοδοτήσει τις ισραηλινές πολιτικές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο ή τα ανθρώπινα δικαιώματα και, δεύτερον, να μας αποτρέψει από το να μιλήσουμε για το πραγματικό ζήτημα εδώ, που δεν είναι η Χαμάς και οι ενέργειές της την 7η Οκτωβρίου, αλλά την κατάσταση που γέννησε αυτού του είδους τη βία. Αντί να μιλάμε για το σύμπτωμα της βίας, θα πρέπει να μιλήσουμε για την πηγή της βίας. Και η πηγή της βίας δεν έχει αλλάξει. Έχουμε εκατομμύρια Παλαιστίνιους εδώ και χρόνια που καταπιέζονται, κυβερνώνται και ελέγχονται από το Ισραήλ, και πολεμούν με ό,τι μέσα διαθέτουν. Και αυτό πρόκειται να συνεχιστεί, εκτός εάν, υπάρξει προθυμία να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ρωτήσουμε γιατί ξέσπασε η βία εξαρχής και ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να αποτραπεί ένας άλλος κύκλος βίας στο μέλλον».

Ωστόσο, ο Ίλαν Παπέ διατύπωσε και μια δεύτερη ανάγνωση πίσω από τη συγκεκριμένη ομιλία και τα λόγια του Νετανιάχου, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεν θέλει τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αλλά και η διεθνής κοινότητα να ασχοληθούν με τα δικά του πολιτικά προβλήματα, τα οποία είναι πολύ πιο σημαντικά από αυτά πριν από της 7ης Οκτωβρίου. Και ως εκ τούτου, αυτού του είδους η ρητορική θα συνεχιστεί από τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό. 

Ο ίδιος όμως εξήγησε, ότι τέτοιες δηλώσεις είναι πολύ επικίνδυνες, ακριβώς όπως αυτές που χρησιμοποιεί πολύ συχνά ο Νετανιάχου για το Ολοκαύτωμα, καταχράζοντας στην ουσία τη μνήμη του Ολοκαυτώματος, με αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου «Αυτό δεν είναι το Ολοκαύτωμα. Δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ των Παλαιστινίων, που ενεργούν μετά από χρόνια καταπίεσης και πολιορκίας, και των Ναζί, που απλώς στόχευσαν τους Εβραίους επειδή ήταν Εβραίοι. Δεν υπάρχει σύγκριση. Νομίζω, ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να κινητοποιήσει ένα πολύ εκδικητικό Ισραήλ από πίσω του. Και τα αποτελέσματα αυτού του είδους πολιτικής ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας».

Εν συνεχεία, η δημοσιογράφος ρώτησε τον καθηγητή για το ενδεχόμενο της ανταλλαγής των ομήρων (200 στον αριθμό) που κρατά η Χαμάς με περίπου 7.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τον ισραηλινό στρατό.

Αρχικά, ο Παπέ εξήγησε, ότι υπάρχουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι που είναι έγκλειστοι στις ισραηλινές φυλακές, πολλοί από αυτούς χωρίς δίκες, με τις κατηγορίες εναντίον τους να ποικίλλουν, από την πραγματική συμμετοχή σε αντάρτικες ή βίαιες ενέργειες εναντίον Ισραηλινών πολιτών ή στρατιωτών, και εκείνων που φυλακίζονται επειδή είναι μέλη μιας παλαιστινιακής οργάνωσης. Μερικοί από τους κρατούμενους είναι πολύ νέοι, μερικοί από αυτούς είναι γυναίκες και μερικοί από αυτούς μόλις πρόσφατα φυλακίστηκαν χωρίς δίκη στη Δυτική Όχθη. Είναι όλοι μέρος του παλαιστινιακού απελευθερωτικού κινήματος και χρειάζεται μια διαφορετική ισραηλινή αντίληψη για τον παλαιστινιακό αγώνα για να μπορέσουν απελευθερωθούν όλοι μέχρι και τον τελευταίο.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε το εξής ενδιαφέρον, ότι πρώην στρατηγοί του ισραηλινού στρατού και πρώην αρχηγοί της Μοσάντ και της Σαμπάκ, υποστηρίζουν αυτού του είδους τις ανταλλαγές. Αυτό λοιπόν, μπορεί να εξηγήσει και τον φόβο του Νετανιάχου να αφήσει αυτό το ζήτημα να παραταθεί περισσότερο, καθώς οι φωνές που ζητούν μια τέτοια ανταλλαγή δεν προέρχονται από την ακραία ισραηλινή αριστερά ή τους φιλελεύθερους Σιωνιστές. Αντίθετα, προέρχονται από πολύ ισχυρούς ανθρώπους, οι οποίοι ήταν επικεφαλής ορισμένων από τους πιο σημαντικούς θεσμούς του Ισραήλ, όπως η Μοσάντ, ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθούν οι άνθρωποι που συνελήφθησαν. Ούτε επιχείρηση διάσωσης των Ισραηλινών κομάντο, ούτε κάποια αποσπασματική συμφωνία θα επαναφέρουν όλους τους ανθρώπους πίσω».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα