ΑΘΗΝΑ
12:13
|
02.05.2024
26η ημέρα του ανελέητου σφυροκοπήματος της Λωρίδας της Γάζας, στον απόηχο της χθεσινής ισραηλινής επίθεσης στο καταυλισμό της Τζαμπαλίγια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέος βομβαρδισμός από το Ισραήλ στο καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, με τις τοπικές Αρχές να ανακοινώνουν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Ο καταυλισμός δέχτηκε επίθεση με βομβαρδισμούς μόλις εχθές, με 50 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ανοικτό το πέρασμα στη Ράφα

Άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά από την έναρξη της νέας κρίσης, το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, προκειμένου να περάσουν στην Αίγυπτο ξένοι πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η απόφαση πάρθηκε μετά από μεσολάβηση του Κατάρ στις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές Αίγυπτο, Ισραήλ και Χαμάς και αφορά σε περίπου 500 κατόχους ξένων διαβατηρίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας και σε έναν μικρό αριθμό, περίπου 90, σοβαρά τραυματισμένων Παλαιστινίων, που θα μεταφερθούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Λίγα λεπτά πριν ανοίξει η διάβαση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Κλέβερλι είπε ότι περίμενε «μια πρώτη ομάδα ξένων υπηκόων» να εγκαταλείψει τη Γάζα.

«Οι ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου είναι έτοιμες να βοηθήσουν τους Βρετανούς υπηκόους μόλις μπορέσουν να φύγουν. Είναι ζωτικής σημασίας η σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια να μπορεί να εισέλθει στη Γάζα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», έγραψε στο X.

Σε σημείο κατάρρευσης τα νοσοκομεία

Καθώς βαθαίνει η ανθρωπιστική κρίση στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα κάλεσε όποιον έχει οποιαδήποτε ποσότητα καυσίμου να την διαθέσει στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα και στο ινδονησιακό νοσοκομείο.

Το Aλ-Σίφα είναι το μεγαλύτερο ιατρικό συγκρότημα στη Λωρίδα, ενώ το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο μετά την χθεσινή επίθεση στην Τζαμπαλίγια δέχθηκε τουλάχιστον 400 επιπλέον τραυματίες, βρίσκεται στο βομβαρδισμένο βόρειο τμήμα και κινδυνεύει να νεκρωθεί λόγο έλλειψης καυσίμων μέσα στο επόμενο 24ωρο.

Πέρα από τα καύσιμα, η Γάζα βιώνει άλλη μια εκτεταμένη διακοπή των υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφώνου, καθώς η παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών Paltel ανέφερε «πλήρη διακοπή» των υπηρεσιών της, σηματοδοτώντας τη δεύτερη φορά μέσα σε πέντε ημέρες που οι κάτοικοι είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένοι από τον κόσμο.

Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους μπλακ άουτ δυσχεραίνουν σοβαρά το έργο τους εν μέσω μιας ήδη δεινής κατάστασης στη Γάζα.

Μεγάλες οι ισραηλινές απώλειες

Εντωμεταξύ, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι εννέα ακόμα στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτερινών επιδρομών στη Γάζα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό απωλειών που έχει υποστεί ο ισραηλινός στρατός αν συνυπολογιστούν και οι δύο νεκροί που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη, το βράδυ μέσα σε ένα 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 320, καθώς η αντίσταση που αντιμετωπίζουν οι IDF από τις Ταξιαρχίες Κασάμ και τους μαχητές της Ισλαμικής Τζιχάντ είναι ισχυρή, όπως έδειξαν και οι μάχες τα ξημερώματα στην περιοχή Ζεϊτούν, νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και ισραηλινούς εισβολείς.

Ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε κατά τη διάρκεια της νύχτας ισραηλινές εισβολές στα βόρεια και βορειοδυτικά της Λωρίδας της Γάζας και στα νότια και νοτιοανατολικά της πόλης της Γάζας, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει πλήξει περισσότερους από 11.000 στόχους στη Γάζα που «ανήκουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις» από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου τρεις εβδομάδες.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί εκτεταμένη κριτική για τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, όπου χτυπήθηκαν νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και σχολεία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 8.525 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν περίπου 21.500.

Ανώτερο στέλεχος της Φατάχ συνελήφθη στη Δυτική Όχθη

Πέρα από τη Γάζα, συνεχίστηκαν οι επιδρομές του κατοχικού στρατού και στην Δυτική Όχθη, με τη μεγαλύτερη στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 127.

Η επιδρομή ξεκίνησε γύρω στα μεσάνυχτα και τελείωσε περίπου στις 7 το πρωί, μακράν μια από τις μεγαλύτερες επιδρομές από τις 7 Οκτωβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ισραηλινοί στρατιώτες και πολλά τεθωρακισμένα.

Κατά τη διάρκειά της δε, συνελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες ανώτερο στέλεχος της Φατάχ, κάτι που είναι ασυνήθιστο καθώς, από τις 7 Οκτωβρίου, οι συλλήψεις επικεντρώνονταν σε ηγέτες και ακτιβιστές της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πέρα από την Τζενίν, ένας ηλικιωμένος άνδρας φέρεται να σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Τουλκαρέμ τα ξημερώματα, ενώ χθες, Τρίτη, το βράδυ, ένας 16χρονος πυροβολήθηκε από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κοντά στη Χεβρώνα.

Λατινοαμερικανικές αντιδράσεις

Μετά την απόφαση της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, κατηγορώντας το πως διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα τη Γάζας, άλλες δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Χιλή και η Κολομβία αποφάσισαν να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ.

Απ0ο την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε έντονα στην απόφαση της Λα Πας. «Η απόφαση της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι μια παράδοση στην τρομοκρατία και στο καθεστώς του Αγιατολάχ στο Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου σε ανάρτηση στο X. «Με αυτό το βήμα, η κυβέρνηση της Βολιβίας ευθυγραμμίζεται με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα