ΑΘΗΝΑ
13:15
|
27.04.2024
Μετά την Βολιβία δύο ακόμα χώρες της Λατινικής Αμερικής αντιδρούν στη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Γκουστάβο Πέτρο, Γκάμπριελ Μπόριτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την απόφαση της Βολιβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ισραήλ, κατηγορώντας το πως διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λωρίδα τη Γάζας, άλλες δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής προχώρησαν σε παρόμοιες κινήσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως η χώρα του ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, Χόρχε Καρβαχάλ, στο Σαντιάγο για διαβουλεύσεις, έπειτα από τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η Χιλή καταδικάζει σθεναρά και παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» στον παλαιστινιακό θύλακα, τόνισε ο κ. Μπόριτς σε ανάρτησή του στο X (το πρώην Twitter), τονίζοντας ότι αποτελούν συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα και παραβίαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Η κυβέρνηση της Χιλής, στην οποία φιλοξενείται η μεγαλύτερη παλαιστινιακή διασπορά εκτός αραβικού κόσμου, τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών και συγκαταλέγεται σε αυτές που ζητούν να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο, από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που καταδίκασαν τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας ως γενοκτονία, ανακοίνωσε πως ανακαλεί την πρέσβη της χώρας του στο Ισραήλ, Μαργαρίτα Μανχάρες, στην Μποκοτά για διαβουλεύσεις, κάνοντας λόγο για «σφαγή του παλαιστινιακού λαού».

«Αποφάσισα να ανακαλέσω την πρέσβη μας στο Ισραήλ. Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούμε να είμαστε εκεί», υπογράμμισε ο κ. Πέτρο σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter).

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο θα αφεθεί το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Δύο δεξαμενόπλοια χτύπησαν οι Χούθι

Η Ισπανία επιβεβαίωσε τα σχέδια αποστολής Patriot στην Ουκρανία

Το ατλαντιστικό και το φιλειρηνικό μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα