ΑΘΗΝΑ
01:26
|
28.04.2024
Η Ε.E. απένειμε το βραβείο της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στους αντιπάλους του Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε σήμερα το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη “δημοκρατική αντιπολίτευση” της Λευκορωσίας. Ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι η αυτοεξόριστη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.  

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος έγραψε στο Twitter: “Έχουν με το μέρος τους κάτι που η ωμή δύναμη δεν θα μπορέσει ποτέ να νικήσει: την αλήθεια. Μην εγκαταλείπετε τη μάχη σας. Είμαστε στο πλευρό σας”.

Η υποψηφιότητα αυτή για το βραβείο Ζαχάροφ υποστηριζόταν από τις κύριες πολιτικές ομάδες του κοινοβουλίου, κυρίως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, δεξιά), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και την πολιτική ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe, κεντρώοι και φιλελεύθεροι).  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη στιγμή πήρε θέση απέναντι στον Λουκασένκο και δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών της 9ης Αυγούστου που τον ανέδειξε ξανά πρόεδρο, με συντριπτική πλειοψηφία (κατέχει το αξίωμα από το 1994).

“Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ‘ορκωμοσία’ της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα”, είχε τονίσει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του τον προηγούμενο μήνα.

“Είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, είχε δηλώσει ο ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική ορκωμοσία του Λουκασένκο. 

Στη Λευκορωσία, οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα