ΑΘΗΝΑ
12:13
|
22.11.2024
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί να ενδιαφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι όμως καθόλου σημαντικό θέμα για το βρετανικό κοινό.
Ρίσι Σούνακ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με υπαιτιότητα του πρώτου στο «πάρα πέντε», δεν έχει σηκώσει σκόνη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στη Βρετανία. Και μπορεί το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα ως θέμα εξωτερικής πολιτικής να είναι λιγότερο δημοφιλές από τη δύσκολη πραγματικότητα του Ηνωμένου Βασίλειου, οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά, ή από τα συνταξιοδοτικά ταμεία που καταρρέουν ή τον καλπάζοντα πληθωρισμό που ξεπερνάει το 10%, είναι όμως ένα θέμα που κερδίζει διαρκώς έδαφος στη δημόσια συζήτηση της Αγγλίας.

Ως βασικό κομμάτι του παζλ στην πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν και οι Βρετανοί δημοσιογράφοι, κίνηση της ακύρωσης της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το θέμα καλύπτεται εκτεταμένα σήμερα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

«Πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο»

«Ήταν τόσο ασυνήθιστο, τόσο πρωτοφανές σε παγκόσμιο επίπεδο αυτό που έκανε ο Σούνακ που οδήγησε το BBC να προχωρήσει σε έκτακτη ενημέρωση», σχολιάζει η Κέιτι Φάλον, Βρετανίδα δημοσιογράφος η οποία συνεργάζεται με τον Guardian και το Al Jazeera, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός πως, όπως διαφαίνεται έντονα πια, οι Συντηρητικοί θα χάσουν τις επόμενες εκλογές.

«Η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι κακή», περιγράφει η ίδια και προσθέτει: ότι «υπάρχουν οι διαφορετικές τάσεις μέσα στο κόμμα, από τις πιο κεντρώες μέχρι τις διαρκώς ανερχόμενες ακραία δεξιές δυνάμεις. Ο Σούνακ πρέπει λοιπόν να δείξει πυγμή, την ώρα που τρέχει ένας εσωτερικός πόλεμος και μια κρίση ταυτότητας μέσα στο κόμμα».

Η Φάλον υπενθυμίζει το τελευταίο επεισόδιο στις τάξεις των Συντηρητικών, όπου ο Σούνακ απέλυσε πριν από δύο εβδομάδες την υπουργό Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβμαν, όταν επέμεινε να δημοσιεύσει ένα άρθρο της στους Times του Λονδίνου, το οποίο δεν είχε την έγκριση του κόμματος. Η απόλυσή της, οδήγησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και σε μια  ομιχλώδη κατάσταση μέσα στο κόμμα, η οποία ακόμα δεν έχει εξορθολογιστεί. «Το περιστατικό με την Μπρέιβμαν δημιούργησε την εικόνα πως ο Σούνακ δεν έχει τον έλεγχο του κόμματος. Είναι σίγουρα στρεσαρισμένος», λέει η Φάλον σημειώνοντας πως η επίδειξη δύναμης εκ μέρους του Σούνακ, ακόμα κι αν αυτή δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, βρίσκεται στο επίκεντρο της απόφασής του να μη συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όσο για το θέμα των Γλυπτών, η Βρετανίδα δημοσιογράφος λέει πως εδώ και κάποιους μήνες, βρίσκεται σταθερά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. «Τελευταία γίνεται ακόμα πιο συχνά είδηση γιατί έχει αρχίσει να δημιουργεί αμηχανία και ενοχές, σε έναν βαθμό, στη βρετανική κυβέρνηση, δεδομένου του πώς βλέπει πια το θέμα μεγάλη μερίδα των πολιτών. Η πρόταση δηλαδή να επιστρέψουν στην Ελλάδα, κερδίζει διαρκώς έδαφος».

«Όχι σπουδαία διαφήμιση για τη διπλωματία»

Από την πλευρά της η Eλένη Κουρέα, δημοσιογράφος του Politico  στο Λονδίνο, κάνει λόγο αναμφίβολα για ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης δεδομένου ότι υπάρχει μια μακρά πολιτική διαμάχη για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να επιστραφούν τα Γλυπτά από τη Βρετανία στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί, διαδοχικοί Βρετανοί πρωθυπουργοί έπρεπε να έρθουν αντιμέτωποι με αυτό το θέμα και μερικοί από αυτούς, όπως ο Μπόρις Τζόνσον έχουν εκφράσει έντονες απόψεις στο παρελθόν. Ένας άλλος σημαντικός χαρακτήρας, ο πρώην υπουργός οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, επικεφαλής αυτή τη στιγμή του Βρετανικού Μουσείου, προωθεί εδώ και κάποιον καιρό τη λύση του προσωρινού δανεισμού των Γλυπτών.

«Σε κάθε περίπτωση, η απροσδόκητη διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Βρετανού και του Έλληνα πρωθυπουργού τραβάει την προσοχή. Ως αποτέλεσμα, το θέμα είχε μεγάλη απήχηση σε εθνικές εφημερίδες, τηλεοράσεις και ειδησεογραφικούς ιστοτόπους, ενώ και ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού ερωτήθηκε σχετικά για το θέμα για περισσότερα από 20 λεπτά χθες το πρωί», λέει η κ. Κουρέα, προσθέτοντας πως «η απόφαση του Σούνακ ήταν σίγουρα έκπληξη για όλους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους στενότερους πολιτικούς του συμμάχους. Ο πρώην ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Γουίλιαμ Χεγκ, ο οποίος είναι μέντορας του Σούνακ δήλωσε στο Times Radio ότι ήταν κρίμα που ακυρώθηκε η συνάντηση και «όχι σπουδαία διαφήμιση για τη διπλωματία».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προκάλεσε έκπληξη η ακύρωση της συνάντησης, η κ. Κουρέα αναφέρει «ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου -και ορισμένοι βουλευτές των Τόρις, όπως μου είπαν, ήλπιζαν ότι αυτό θα ήταν ένα θέμα το οποίο ο Σούνακ θα συζητούσε με τον κ. Μητσοτάκη. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αξιολογείται ως ένας επιτυχημένος κεντροδεξιός Ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης και επομένως κάποιος με τον οποίο θα περίμεναν όλοι από τον Σούνακ να καλλιεργήσει μια στενή σχέση συνεργασίας».

Την ίδια ώρα η δημοσιογράφος του Politico σημειώνει πως μπορεί «τα Γλυπτά του Παρθενώνα να ενδιαφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι όμως καθόλου σημαντικό θέμα για το βρετανικό κοινό. Όταν οι άνθρωποι ερωτώνται για τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, η νούμερο ένα απάντηση είναι το υψηλό κόστος ζωής, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να έρχεται στη δεύτερη θέση. Αυτή η ιστορία είναι διασκεδαστική για τα μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν θα απασχολήσει καθόλου τους απλούς ψηφοφόρους».

«Μια επίδειξη εξουσίας λίγο πριν τη χάσει»

Πάντως, άνθρωπος που εργάζεται στο μέσο όπου παραχώρησε την επίμαχη συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της οποίας ανέφερε και τη φράση για μια Μόνα Λίζα, κομμένη στα δύο, τονίζει πως ο Σούνακ θα χρησιμοποιήσει την πολύ περίεργη αυτή απόφαση του στις επερχόμενες εκλογές για να εμφανίσει ένα πρόσωπο σκληρότητας και πυγμής. Κατά τον ίδιο άνθρωπο, πρόκειται για μία επίδειξη δύναμης, ενώ ο Σούνακ γνωρίζει πως δεν θα επανεκλεγεί. Είναι μια επίδειξη εξουσίας λίγο πριν αυτή χαθεί, μία προσπάθεια να διασώσει το γόητρό του και να δείξει ότι αφήνει ένα στίγμα.

Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές σημειώνουν πως ο Σούνακ πάσχει από το σύνδρομο του «μικρού» ανθρώπου, μιας και ήταν πάντα ο δεύτερος τη τάξει. Ακόμα και όταν τελικά ανέλαβε το κόμμα μετά από μία σειρά από αποτυχίες, η κατάσταση δεν εξελίχθηκε καλά ούτε για το κόμμα, ούτε για τον ίδιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναρξη σχολικής χρονιάς: Το κινητό στην τσάντα και ο λογαριασμός για τα σπασμένα στη μαμά και στον μπαμπά

Νέα σχολική χρόνια με 11αλλαγές που παρουσιάστηκαν σαν αυτές που θα μεταμορφώσουν δραστικά το γερασμένο και γεμάτο ελλείψεις εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Είναι όμως έτσι;
ΣΥΝΑΦΗ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Με νέες συσκευές φυγοκέντρισης για εμπλουτισμό ουρανίου αντιδρά το Ιράν στο ψήφισμα του IAEA

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα