Θεαματικοί πίδακες, φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό, χθες Δευτέρα το βράδυ, στην χερσόνησο Ρέικιανες στα νοτιοδυτικά της Ισλανδίας, καθώς μετά από εβδομάδες σεισμικής δραστηριότητας, καυτή λάβα άρχισε να ξεπηδά από μεγάλη ρωγμή που σχηματίστηκε στο έδαφος.
Το φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στις 10 μ.μ. τοπική ώρα, μετά από σεισμό που σημειώθηκε περίπου μία ώρα νωρίτερα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας.
Η ακτοφυλακή της Ισλανδίας δημοσίευσε ένα βίντεο στο Facebook που δείχνει ένα από τα ελικόπτερα της στο σημείο, να αιωρείται πάνω από μια μακριά γραμμή λαμπερής λάβας που αναβλύζει από σχισμή στο έδαφος, ενώ η περιοχή καλύπτεται από καπνό και φωτίζεται με λαμπερές αποχρώσεις του πορτοκαλί και του κόκκινου.
Σε δήλωσή της, σήμερα Τρίτη, η κυβέρνηση της Ισλανδίας αναφέρει ότι η σχισμή έχει μήκος σχεδόν 4 χιλιόμετρα. Πρόκειται για την τέταρτη έκρηξη στην περιοχή από το 2021 και τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Τον περασμένο μήνα, εκδόθηκε εντολή εκκένωσης για το Γκρίνταβικ και τους κοντινούς οικισμούς, καθώς διαφαίνονταν η απειλή μιας ηφαιστειακής έκρηξης, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RÚV.
Στην πόλη των περισσότερων από 3.000 κατοίκων, δημοφιλή τουριστικό προορισμό καθώς απέχει περίπου 7 χιλιόμετρα από το περίφημο γεωθερμικό σπα Blue Lagoon, η οποία κινδύνευσε να βρεθεί στο μονοπάτι της λάβας που ρέει, δεν υπάρχει πλέον κανείς, ανέφερε ο RÚV, επικαλούμενος την αστυνομία. Είναι ένα.
Αν και η λάβα δεν αναμένεται να επηρεάσει κατοικημένες περιοχές ή κρίσιμες υποδομές τις επόμενες ημέρες ή να πλησιάσει στο Γκρίνταβικ, απελευθερώνει τοξικά αέρια, ανέφεραν σήμερα οι αρχές, συνιστώντας στους κατοίκους να παραμείνουν μακριά, όσο οι επιστήμονες αξιολογούν την κατάσταση.
Επί του παρόντος δεν υπάρχουν διακοπές στις πτήσεις από και προς την Ισλανδία και οι διεθνείς διάδρομοι πτήσεων παραμένουν ανοιχτοί, δήλωσε η κυβέρνηση.
Πρόσθεσε, δε, ότι η έκρηξη ταξινομείται ως έκρηξη σχισμής, η οποία συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλες εκρήξεις ή σημαντική παραγωγή τέφρας που διασκορπίζεται στη στρατόσφαιρα.
Τις πρώτες δύο ώρες της έκρηξης, εκατοντάδες κυβικά μέτρα λάβας απελευθερώνονταν ανά δευτερόλεπτο, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ωστόσο, η ένταση του φαινομένου και το επίπεδο της σεισμικής δραστηριότητας έχουν πλέον μειωθεί, με τη λάβα να εξαπλώνεται πλευρικά και από τις δύο πλευρές των πρόσφατα ανοιγμένων ρωγμών.
Το έντονο κύμα εκατοντάδων σεισμών τον περασμένο μήνα οδήγησε σε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της χώρας ανακοίνωσε ότι σχηματίζονταν μια σήραγγα μάγματος που θα μπορούσε να φτάσει στο Γκρίνταβικ.
«Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με γεγονότα που εμείς οι Ισλανδοί δεν έχουμε ξαναζήσει, τουλάχιστον όχι από την έκρηξη στο Vestmannaeyjar», ανέφερε η υπηρεσία, αναφερόμενη σε μια έκρηξη του 1973 που ξεκίνησε χωρίς προειδοποίηση και κατέστρεψε 400 σπίτια.
Η Ισλανδία βρίσκεται στα όρια της τεκτονικής πλάκας που διαχωρίζεται συνεχώς, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία κατά μήκος της γραμμής της Μεσοατλαντικής Κορυφογραμμής και στο έδαφός της βρίσκονται 32 ενεργά ηφαίστεια.
Ως εκ τούτου, το νησιωτικό έθνος είναι συνηθισμένο σε ηφαιστειακές εκρήξεις, αν και συμβαίνουν συχνά στην έρημο, μακριά από κατοικημένες περιοχές. Το ηφαιστειακό σύστημα Bárðarbunga που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας εξερράγη το 2014, παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα ορεινών περιοχών που δεν προκάλεσε ζημιά σε καμία κοινότητα.
Το ηφαιστειακό σύστημα Fagradalsfjall εξερράγη το 2021 για πρώτη φορά σε περισσότερα από 6.000 χρόνια. Επίσης, δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα έγινε τουριστικό αξιοθέατο καθώς οι άνθρωποι συνέρρεαν για να δουν την έκρηξη.
Οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι μια ηφαιστειακή έκρηξη θα προκαλέσει το ίδιο επίπεδο χάους με αυτό που παρατηρήθηκε το 2010 όταν εξερράγη το ηφαίστειο Eyjafjallajökull, δημιουργώντας ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας.
Περίπου 100.000 πτήσεις ακυρώθηκαν, επηρεάζοντας 2 εκατομμύρια ανθρώπους, ως αποτέλεσμα της τέφρας που εκτοξεύτηκε από την έκρηξη του 2010, η οποία απείλησε να σταματήσει τους κινητήρες των αεροσκαφών και να προκαλέσει ηλεκτρική βλάβη.