ΑΘΗΝΑ
16:41
|
20.09.2024
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την εκλογή ευρωβουλευτών, τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία.
Οι φάκελοι θα πρέπει να έχουν φτάσει στα χέρια της Επιτροπής Συλλογής Ψηφοδελτίων έως τις 17.00 της παραμονής των εκλογών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Επιστολική Ψήφος – Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις», για την εκλογή ευρωβουλευτών μέσω επιστολικής ψήφου.

Οι άξονες του σχεδίου νόμου περιλαμβάνουν την εκλογή ευρωβουλευτών, τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων καθώς και τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία στον προεκλογικό διάλογο.

Ειδικότερα, στην περίπτωση καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας θα μπορεί να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα, ενώ οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας θα παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, θα ψηφίζει και θα αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι θα καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται στην εν λόγω πρωτοβουλία για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Ποια θα είναι η διαδικασία της επιστολικής ψήφου:

  • Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου.
  • Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).
  • H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
  • Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του.
  • Ο φάκελος θα περιέχει τον φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου, τον φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων, καθώς και το έντυπο-υπεύθυνη δήλωση.

Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, με την ολοκλήρωση της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου, το σχέδιο νόμου θα τεθεί προς ψήφιση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ (upd)

Αναβάλλεται για λίγο η επίσκεψη Νετανιάχου στις ΗΠΑ

Ζαχάροβα: Θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης τα ουκρανικά κέντρα κράτησης στο Κουρσκ

Ινδία: «Παραπλανητικό» το δημοσίευμα ότι πουλήσαμε οβίδες στους Ουκρανούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα