Νέα επίθεση κατά θέσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη πραγματοποίησαν σήμερα αμερικανικές δυνάμεις, ανεβάζοντας την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όπως γνωστοποίησε το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούθι, το Αλ Μασίρα σημειώθηκαν αμερικανικά πλήγματα σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε γύρω στις 03:45 τοπική ώρα ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι Τόμαχοκ από το αντιτορπιλικό USS Carney κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη.
Η νέα επίθεση αποτελεί συνέχεια των χθεσινών μαζικών αμερικανοβρετανικών πληγμάτων που προκάλεσαν σωρεία διαμαρτυριών από χώρες εντός και εκτός Μέσης Ανατολής και ενέτειναν τους φόβους για μια περιφερειακή διάχυση του πολέμου στη Γάζα, καθώς η δράση των ανταρτών Χούθι κατά πλοίων -που σχετίζονται όπως υποστηρίζουν με το Ισραήλ- στην Ερυθρά Θάλασσα, συνδέεται με την έκφραση αλληλεγγύης τους στον Παλαιστινιακό λαό.
Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η πρώτη νύχτα των επιθέσεων στην Υεμένη, αργά την Πέμπτη, αφορούσε περισσότερους από 150 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από θαλάσσια και αεροπορικά μέσα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον περισσοτέρων από 16 θέσεων που ελέγχονται από τις δυνάμεις των Χούθι.
Ωστόσο, δεν υποστήριξαν όλοι οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ τα χτυπήματα στην Υεμένη. Η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν υλικοτεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ η Γερμανία, η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν κοινή δήλωση υποστηρίζοντας τις επιθέσεις και προειδοποιώντας για περαιτέρω δράση.
Όμως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία επέλεξαν να μην υπογράψουν ή να συμμετάσχουν, φοβούμενες μια ευρύτερη κλιμάκωση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε τους Χούθι και με άλλα πλήγματα αν δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι αντάρτες απείλησαν με αντίποινα στα χθεσινά, λέγοντας πως τα αμερικανοβρετανικά συμφέροντα θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι».
Μετά τις επιθέσεις της Παρασκευή οι Χούθι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο, εναντίον πλοίου που έπλεε περίπου 90 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Άντεν, ο οποίος προσγειώθηκε στη θάλασσα χωρίς να προκαλέσει ζημιές, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προηγουμένως καλέσει «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (…) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Ρωσίας Βασίλι Νεμπένζια κατήγγειλε «κατάφωρη επίθεση» και «μαζικό πλήγμα κατά του πληθυσμού της Υεμένης στο σύνολό της», κάνοντας λόγο για ενέργειες που έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο επιδρομών της συλλογικής Δύσης στην πολύπαθη Μέση Ανατολή, ενώ η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ προειδοποίησε ότι κανένα πλοίο δεν είναι ασφαλές στην περιοχή.
Παράλληλα σε συνάντηση που είχε με τον Λιου Τζιαντσάο, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της κεντρικής επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε «τη σημασία διατήρησης και υπεράσπισης του δικαιώματος στην ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα» παράλληλα με την ανάγκη να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.