ΑΘΗΝΑ
09:20
|
15.11.2024
Οι Μαλδίβες ζήτησαν από την Ινδία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός της έως τις 15 Μαρτίου, δήλωσε αξιωματούχος την Κυριακή.
Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας των Μαλδίβων Mohamed Muizzu μετά τις συνομιλίες τους στο Πεκίνο στις 10 Ιανουαρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μαλδίβες ζήτησαν από την Ινδία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός της έως τις 15 Μαρτίου, δήλωσε αξιωματούχος την Κυριακή, σε ένα βήμα που θα τείνει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των γειτόνων της Νότιας Ασίας, αναφέρει το Reuters.

Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου κέρδισε τις εκλογές πέρυσι με τη δέσμευσή του να τερματίσει την πολιτική των Μαλδίβων «πρώτα η Ινδία», σε μια περιοχή όπου το Νέο Δελχί και το Πεκίνο ανταγωνίζονται για επιρροή.

Μια ομάδα περίπου 80 Ινδών στρατιωτών σταθμεύουν στο αρχιπέλαγος του Ινδικού Ωκεανού για να παρέχουν υποστήριξη για στρατιωτικό εξοπλισμό που δόθηκε στις Μαλδίβες από το Νέο Δελχί και να βοηθήσουν σε ανθρωπιστικές δραστηριότητες στην περιοχή.

Σε συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ ανώτατων αντιπροσωπειών και από τις δύο χώρες, ο Μουίζου πρότεινε να φύγουν οι στρατιώτες.

«Σε αυτή τη συνάντηση, εκ μέρους του Προέδρου Μουίζου, η αντιπροσωπεία των Μαλδίβων πρότεινε την απομάκρυνση των ινδικών στρατευμάτων έως τις 15 Μαρτίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αχμέντ Ναζίμ, Διευθυντής Πολιτικής στο Γραφείο του Προέδρου.

«Αυτή η ημερομηνία προτάθηκε στην ημερήσια διάταξη από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα τον πρόεδρο. Αυτές οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη».

Στην εκστρατεία του, ο Μουίζου χαρακτήρισε την τεράστια επιρροή του Νέου Δελχί απειλή για την κυριαρχία και δεσμεύτηκε να απομακρύνει τα ινδικά στρατεύματα.

«Το πιο σημαντικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί εδώ είναι ότι τα ινδικά στρατεύματα δεν μπορούν να παραμείνουν στις Μαλδίβες. Αυτή είναι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης. Είναι επίσης η υπόσχεση του προέδρου και αυτό που θέλει ο λαός των Μαλδίβων», πρόσθεσε ο Ναζίμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων για τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά η δήλωση δεν έκανε λόγο για το θέμα της αναχώρησης των στρατιωτών από τα νησιά.

«Και οι δύο πλευρές είχαν επίσης συζητήσεις για την εξεύρεση αμοιβαία εφαρμόσιμων λύσεων για να καταστεί δυνατή η συνεχής λειτουργία των ινδικών αεροπορικών πλατφορμών που παρέχουν ανθρωπιστικές και medvac υπηρεσίες στον λαό των Μαλδίβων», ανέφερε η δήλωση.

Η Κίνα και οι Μαλδίβες αναβάθμισαν τη σχέση τους κατά τη διάρκεια της πρώτης κρατικής επίσκεψης του Μουίζου στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, συμφωνώντας σε μια «περιεκτική στρατηγική συνεργασία συνεργασίας» που θέτει το έδαφος για τον ασιατικό γίγαντα να αυξήσει τις επενδύσεις του στις Μαλδίβες.

Οι Μαλδίβες οφείλουν στην Κίνα 1,37 δισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με περίπου το 20% του δημόσιου χρέους της, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Καταρρέει η «σωστή πλευρά» της Ιστορίας;

Σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία πήρε ο πρόεδρος της βουλής του Λιβάνου από τις ΗΠΑ

Συνταγή γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή η νέα κυβέρνηση Τραμπ, λέει ο Ντέιβιντ Χιρστ

Πρόθυμο για συνομιλίες το Ιράν, αλλά όχι υπό πίεση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα