ΑΘΗΝΑ
08:39
|
02.05.2024
Οι Μαλδίβες θα εργαστούν για να επιστρέψουν το ινδικό στρατιωτικό προσωπικό από τις ακτές τους «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου.
Μοχάμεντ Μουίζου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μαλδίβες θα εργαστούν για να επιστρέψουν το ινδικό στρατιωτικό προσωπικό από τις ακτές τους «το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ο εκλεγμένος πρόεδρος Μοχάμεντ Μουίζου, επιμένοντας ότι ήταν η κορυφαία προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για τη μικροσκοπική αλυσίδα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Μουίζου κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις Μαλδίβες τον περασμένο μήνα, νικώντας τον νυν πρόεδρο Ιμπραχίμ Σόλιχ στον δεύτερο γύρο.

Ο Σόλιχ είχε ακολουθήσει μια πολιτική «πρώτα η Ινδία», αλλά ο Μουίζου στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να απομακρύνει μια μικρή ινδική στρατιωτική παρουσία περίπου 75 ατόμων από τις Μαλδίβες.

«Θα πραγματοποιήσω ειλικρινείς και λεπτομερείς διπλωματικές διαβουλεύσεις με την Ινδία για να επεξεργαστώ λεπτομέρειες σχετικά με την επιστροφή στρατιωτικού προσωπικού από τις Μαλδίβες το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μουίζου, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 17 Νοεμβρίου, στο Reuters σε διαδικτυακή συνέντευξη από το Male.

«Η εστίαση δεν είναι στον πραγματικό αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού εδώ, αλλά στο να μην έχουμε καθόλου στις Μαλδίβες. Θα συζητήσουμε με την ινδική κυβέρνηση και θα βρούμε έναν τρόπο να προχωρήσουμε σε αυτό.»

Οι Μαλδίβες που φιλοξενούν περίπου 521.000 ανθρώπους, φημίζονται για τις ηλιόλουστες ατόλες και τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα.

Οι αντίπαλοι ασιατικοί γίγαντες, Ινδία και Κίνα, έχουν επενδύσει και οι δύο εκατομμύρια δολάρια σε υποδομές στα νησιά καθώς προσπαθούν να αποκτήσουν επιρροή.

Ο συνασπισμός που υποστηρίζει τον Μουίζου είναι γνωστό ότι είναι κοντά στην Κίνα, αλλά ο Μουίζου είπε στο Reuters ότι δεν είναι υπέρ της Κίνας ή κατά καμίας χώρας.

Η Ινδία έχει μακροχρόνιους πολιτιστικούς, οικονομικούς δεσμούς και δεσμούς ασφαλείας με τις Μαλδίβες, και αρνήθηκε ότι σκοπεύει να δημιουργήσει στρατιωτική παρουσία στα νησιά.

Ο Μουίζου είπε ότι θα αναζητήσει λεπτομέρειες για μια συμφωνία που υπογράφηκε με την Ινδία για την κατασκευή ενός ναυτικού λιμανιού για τις δυνάμεις των Μαλδίβων, για να ξεκαθαρίσει τυχόν ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Μαλδίβων.

«Φυσικά χρειαζόμαστε ανάπτυξη της ναυτικής βάσης και άλλων στρατιωτικών πεδίων εκπαίδευσης στη χώρα με τη βοήθεια διαφορετικών χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει μια εγκατάσταση στην οποία απαιτείται ξένη στρατιωτική παρουσία για τις επιχειρήσεις της», είπε ο Μουίζου στο Reuters.

Είπε ότι θα θέσει ως προτεραιότητα να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ινδία θα ευδοκιμήσουν.

«Έτσι είμαι βέβαιος ότι οι φίλοι μας στην ινδική ηγεσία θα συμφωνήσουν ότι έχουμε κοινό συμφέρον να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή σεβασμού που θα είναι επωφελής όχι μόνο για τις Μαλδίβες και την Ινδία, αλλά και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής του Ινδικού Ωκεανού. επισης.»

Ο Μουίζου σχεδιάζει επίσης να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει σε έργα υποδομής καθώς οικοδομεί στενότερους δεσμούς και επιδιώκει το όραμα Belt and Road για τα δίκτυα μεταφορών και ενέργειας.

Οι Μαλδίβες θα συνεργαστούν με την Ινδία και την Κίνα, καθώς και με άλλες χώρες, για ευκαιρίες ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε ειδικές οικονομικές ζώνες που ο Μουίζου αναμένει να δημιουργήσει για να τονώσει την ανάπτυξη και να διπλασιάσει τους αριθμούς του τουρισμού κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας του.

«Δεν είμαι υπέρ της Κίνας ή καμίας χώρας. Οι Μαλδίβες είναι και δεν θα είναι κατά ή υπέρ καμίας χώρας. Η κυβέρνησή μου θα είναι πάντα υπέρ των Μαλδίβων. Οι Μαλδίβες θα ωφεληθούν πάρα πολύ από το να έχουν ισχυρές και ζωντανές σχέσεις και με τις προηγμένες οικονομίες όπως και με τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα