Σύμφωνη με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα δήλωσε η μοναδική αντίπαλος του Ντοναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Νίκι Χέιλι, κατά την οποία τα κατεψυγμένα έμβρυα (και τα έμβρυα εν γένει), νοούνται ως παιδιά και χαίρουν των ίδιων δικαιωμάτων. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει θορυβήσει τους ιατρούς του κλάδου της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, οι οποίοι μπορούν να βρεθούν αντιμέτωποι με νομικές συνέπειες.
Η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι πιστεύει πως τα κατεψυγμένα έμβρυα, που δημιουργούνται μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι παιδιά, υποστηρίζοντας τη σχετική αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστηρίου.
«Τα έμβρυα κατά τη γνώμη μου είναι μωρά», τόνισε η Χέιλι. «Όταν μιλάμε για ένα έμβρυο, μιλάμε, κατά τη γνώμη μου, για μια ζωή. Και κατά συνέπεια μπορώ να κατανοήσω πώς προήλθε [η απόφαση]», πρόσθεσε.
Υποστήριξε την θέση της, τονίζοντας ότι απέκτησε τον γιο της μέσω τεχνητής γονιμοποίησης, ακολουθώντας όμως μια διαφορετική διαδικασία από την εμβρυομεταφορά στην οποία τα γονιμοποιημένα ωάρια μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας.
Η Χέιλι είναι η μοναδική αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι δύο θα αντιπαρατεθούν για τρίτη φορά το Σάββατο στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα, με τη Χέιλι να υπολείπεται του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Η νομική αναγνώριση των εμβρύων ως «παιδιά», εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το εάν η πρακτική, που χρησιμοποιείται από οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης, θα μπορέσει να συνεχιστεί σε πολιτείες όπως η Αλαμπάμα. Τα αχρησιμοποίητα έμβρυα συνήθως καταστρέφονται από τις κλινικές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αγωγές κατά οικογενειών ή γιατρών. Η αποθήκευση κατεψυγμένων εμβρύων, εν τω μεταξύ, είναι μια ακριβή υπηρεσία.
Σύμφωνα με το NBCnews, την Τετάρτη, το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ ανακοίνωσε ότι σταματά τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, λόγω της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της πολιτείας.
«Λυπούμαστε που αυτό θα επηρεάσει τις προσπάθειες των ασθενών μας να αποκτήσουν παιδί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο οι ασθενείς μας και οι γιατροί μας να διωχθούν ποινικά ή να αναγκαστούν να καταβάλουν αποζημιώσεις επειδή τήρησαν τα πρότυπα παροχής περίθαλψης για τις θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Έντονη ανησυχία, αναφορικά με την απόφαση του δικαστηρίου, έχουν εκφράσει και ομάδες ακτιβιστών για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, τονίζοντας πως η απόφαση αυτή πιθανώς να φέρει ποινικές κυρώσεις σε γυναίκες που διακόπτουν μέσω φαρμάκων μια πιθανή εγκυμοσύνη, δηλαδή λαμβάνοντας το «χάπι της επόμενης ημέρας».