Τουλάχιστον 467 άνθρωποι εκτελέστηκαν για αδικήματα ναρκωτικών το 2023, ένα νέο ρεκόρ, σύμφωνα με το Harm Reduction International (HRI), μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τη χρήση της θανατικής ποινής για ναρκωτικά από το 2007.
«Παρότι δεν υπολογίζονται οι δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, εκτελέσεις που πιστεύεται ότι έγιναν στην Κίνα, το Βιετνάμ και τη Βόρεια Κορέα, οι 467 εκτελέσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2023 αντιπροσωπεύουν αύξηση 44% από το 2022», ανέφερε στην έκθεσή του η HRI , που κυκλοφόρησε την Τρίτη.
Οι εκτελέσεις ναρκωτικών αποτελούσαν περίπου το 42% όλων των γνωστών θανατικών ποινών που εκτελέστηκαν σε όλο τον κόσμο πέρυσι, πρόσθεσε.
Το HRI είπε ότι είχε επιβεβαιώσει εκτελέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά σε χώρες όπως το Ιράν, το Κουβέιτ και τη Σιγκαπούρη. Για την Κίνα η έκθεση αναφέρει πως αντιμετωπίζει τα δεδομένα της θανατικής ποινής ως κρατικό μυστικό.
«Τα κενά πληροφοριών σχετικά με τις θανατικές ποινές εξακολουθούν να υφίστανται, πράγμα που σημαίνει ότι πολλές (αν όχι οι περισσότερες) θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν το 2023 παραμένουν άγνωστες», αναφέρει η έκθεση. «Κυρίως, δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός για την Κίνα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Σαουδική Αραβία και την Ταϊλάνδη. Όλες αυτές οι χώρες πιστεύεται ότι επιβάλλουν και την θανατική ποινή για αδικήματα ναρκωτικών».
Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τη χρήση της θανατικής ποινής για εγκλήματα που δεν είναι εκ προθέσεως και «του πιο σοβαρού» χαρακτήρα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν τονίσει ότι τα αδικήματα για τα ναρκωτικά δεν πληρούν αυτό το όριο.
Record number of people executed for drug offences in 2023 https://t.co/A3Lcd3um2R
— Al Jazeera English (@AJEnglish) March 20, 2024
Η Σιγκαπούρη έχει προκαλέσει διεθνή κριτική μετά την επανέναρξη της χρήσης της θανατικής ποινής τον Μάρτιο του 2022, μετά από μια διετή παύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Περίπου 11 εκτελέσεις, που έγιναν με απαγχονισμό, πραγματοποιήθηκαν εκείνο το έτος και τουλάχιστον 16 άνθρωποι είχαν απαγχονιστεί έως τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεταξύ εκείνων που εκτελέστηκαν ήταν η Saridewi Djamani, μια γυναίκα από τη Σιγκαπούρη που καταδικάστηκε για διακίνηση ναρκωτικών το 2018. Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε στη Σιγκαπούρη για σχεδόν 20 χρόνια.
«Η Σιγκαπούρη αντέστρεψε το διάλειμμα που έγινε μέσα στην πανδημία για στις εκτελέσεις, εκτοξεύοντας τους θανατοποινίτες της», δήλωσε ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής της Human Rights Watch για την Ασία στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης. «Η αναζωογονημένη χρήση της θανατικής ποινής από την κυβέρνηση υπογράμμισε απλώς την περιφρόνησή της για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εγγενή σκληρότητα της θανατικής ποινής».
Ορισμένες χώρες έχουν προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των καθεστώτων θανατικής ποινής τα τελευταία χρόνια με τη Μαλαισία να τερματίζει την υποχρεωτική θανατική ποινή, συμπεριλαμβανομένων για τα αδικήματα σχετικά με ναρκωτικά, και το Πακιστάν να αφαιρεί τη θανατική ποινή από τον κατάλογο των ποινών που μπορούν να επιβληθούν για ορισμένες παραβιάσεις του νόμου για τον έλεγχο των ναρκωτικών ουσιών .
Ωστόσο, σε άλλες χώρες, οι κατηγορούμενοι συνέχισαν να καταδικάζονται σε θάνατο για αδικήματα ναρκωτικών.
Το HRI είπε ότι τέτοιες επιβεβαιωμένες ποινές αυξήθηκαν πέρυσι κατά περισσότερο από 20 τοις εκατό από το 2022. Περίπου οι μισές από αυτές επιβλήθηκαν από δικαστήρια στο Βιετνάμ και το ένα τέταρτο στην Ινδονησία.
Στα τέλη του 2023, περίπου 34 χώρες συνέχισαν να διατηρούν τη θανατική ποινή για εγκλήματα ναρκωτικών.
Στη Σιγκαπούρη, υπάρχουν λίγο περισσότερα από 50 άτομα που καταδικάζονται σε θάνατο με όλους τους καταδικασθέντες εκτός από δύο για αδικήματα ναρκωτικών, σύμφωνα με την Transformative Justice Collective, μια ΜΚΟ με έδρα τη Σιγκαπούρη που αγωνίζεται κατά της θανατικής ποινής.
Στις 28 Φεβρουαρίου, η Σιγκαπούρη απαγχόνησε τον υπήκοο του Μπαγκλαντές Αχμέντ Σαλίμ. Ήταν το πρώτο άτομο που καταδικάστηκε με θανατική ποινή το οποίο απαγχονίστηκε στη Σιγκαπούρη το 2019.
«Η θανατική ποινή χρησιμοποιείται μόνο για τα πιο σοβαρά εγκλήματα στη Σιγκαπούρη που προκαλούν σοβαρή βλάβη στο θύμα ή στην κοινωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία της Σιγκαπούρης.