ΑΘΗΝΑ
02:16
|
28.04.2024
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 2022, όταν ξανάρχισαν οι εκτελέσεις μετά την πανδημία.
Η μητέρα ενός νεαρού καταδικασμένου σε θάνατο μάχεται εναντίον της θανατικής ποινής στη Σιγκαπούρη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα μέλη της οικογένειας των κρατουμένων που καταδικάζονται σε θάνατο στη Σιγκαπούρη καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσο μορατόριουμ στις εκτελέσεις και να εφαρμόσει μια αναθεώρηση της χρήσης της θανατικής ποινής από το κράτος.

Συγγενείς των εκτελεσθέντων κρατουμένων ήταν μεταξύ εκείνων που παρέδωσαν επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας τη Δευτέρα, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Θανατικής Ποινής.

Η επιστολή συγκέντρωσε περισσότερες από 1.700 υπογραφές.

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν απαγχονιστεί στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας από το 2022, όταν οι εκτελέσεις ξανάρχισαν μετά από την πανδημία του κορονοϊού.

«Είναι καιρός η κυβέρνηση να εξετάσει αυτό το θέμα. Είναι τόσο πεισματάρηδες. Είναι τόσο αυστηροί για τη θανατική ποινή», είπε η αδερφή του Ναζερί μπιν Λατζίμ, ενός ανθρώπου που εκτελέστηκε πέρυσι.

Ο Ναζερί μπιν Λατζίμ καταδικάστηκε σε θάνατο το 2017 αφού κρίθηκε ένοχος για κατοχή μόλις 33 γραμμαρίων ηρωίνης με σκοπό τη διακίνηση. Ήταν 64 ετών όταν απαγχονίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

«Ο αδελφός μου ήθελε να πω σε όλο τον κόσμο για τον νόμο της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης που δεν είναι καθόλου δίκαιος για αυτόν», εξηγεί η Ναζίρα μπιν Λατζίμ, η οποία ασκεί έντονη κριτική στη θανατική ποινή από τότε που απαγχονίστηκε ο αδελφός της.

«Ανησυχώ πόσες ακόμη ζωές θα αφαιρέσουν», είπε η Ναζίρα στο Al Jazeera.

Οι ακτιβιστές πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 50 φυλακισμένοι καταδικασμένοι σε θάνατο στη Σιγκαπούρη, με όλους εκτός από τρεις να φυλακίζονται για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Η χρήση της θανατικής ποινής από τη Σιγκαπούρη για αδικήματα ναρκωτικών έγινε διεθνής πρωτοσέλιδο νωρίτερα φέτος όταν απαγχονίστηκε ο 46χρονος Τανγκαρατζού Σουπιά, ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο το 2018 για υποβοήθηση στην απόπειρα διακίνησης μόλις περισσότερου από 1 κιλό κάνναβης.

Η εκτέλεσή του καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι η Σιγκαπούρη ήταν μια από τις τέσσερις μόνο χώρες πέρυσι όπου επιβεβαιώθηκαν εκτελέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Σιγκαπούρης λέει ότι η χρήση της θανατικής ποινής για αδικήματα ναρκωτικών είναι ένας αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας που κρατά τη Σιγκαπούρη «ασφαλή από τις βλαβερές συνέπειες των ναρκωτικών».

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας διαφωνούν, υποστηρίζοντας ότι η εκτέλεση κρατουμένων για αδικήματα ναρκωτικών δεν βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση των ευρύτερων ζητημάτων που τροφοδοτούν το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών.

«Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το τι οδηγεί τους ανθρώπους προς τα ναρκωτικά, αντί να υιοθετούμε μια επιτελεστική στάση της θανατικής ποινής μόνο και μόνο για να κατευνάζουμε τους ανθρώπους ότι είμαστε ασφαλείς», δήλωσε ο Ελάια Τέι από το Transformative Justice Collective, μια ομάδα εκστρατειών στη Σιγκαπούρη.

Παράλληλα με την αναφορά, οι ακτιβιστές παρέδωσαν επίσης μια επιστολή προς τον Υπουργό Δικαίου και Εσωτερικών Υποθέσεων της Σιγκαπούρης.

Τον προέτρεψαν να συναντήσει «τα θύματα του αδίστακτου και παράλογου πολέμου της Σιγκαπούρης κατά των ναρκωτικών».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα