ΑΘΗΝΑ
12:47
|
22.11.2024
Σε ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο πολίτες υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο οδήγησε σε θανάτους και σοβαρές παρενέργειες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού -με την ονομασία Covishield- μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις παρενέργειες, συμπεριλαμβανόμενης της θρόμβωσης.

Το εμβόλιο Covishield αναπτύχθηκε από την εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και παρήχθη από το Ινστιτούτο Ορών της Ινδίας. Ήταν ένα από τα πιο ευρέως χορηγούμενα εμβόλια κατά του κορονοϊού και διανεμήθηκε σε περισσότερες 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και της Ινδίας.

Ορισμένες μελέτες που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο ήταν 60% έως 80% αποτελεσματικό στην προστασία από τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, έκτοτε, η έρευνα διαπίστωσε ότι το Covishield μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένους ανθρώπους θρόμβους αίματος, οι οποίοι μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι.

Μια ομαδική αγωγή που κατατέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο οδήγησε σε θανάτους και σοβαρές παρενέργειες και ζητούσε αποζημίωση έως και 100 εκατομμυρίων λιρών, για περίπου 50 θύματα.

Ένας από τους καταγγέλλοντες ισχυρίστηκε ότι το εμβόλιο του προκάλεσε μόνιμη εγκεφαλική βλάβη αφού εμφάνισε θρόμβο, εμποδίζοντάς τον να εργαστεί.

Ενώ η AstraZeneca αμφισβήτησε αυτούς τους ισχυρισμούς, παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε ένα από τα δικαστικά έγγραφα ότι το εμβόλιο μπορεί «σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS» ή θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, το οποίο χαρακτηρίζεται από θρόμβους αίματος και χαμηλά αιμοπετάλια.

«Είναι παραδεκτό ότι το εμβόλιο AZ μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS. Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός», ανέφερε η εταιρεία στα δικαστικά έγγραφα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Telegraph.

Το εμβόλιο – που αναγγέλθηκε κατά την κυκλοφορία του από τον Μπόρις Τζόνσον ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη» – δεν χρησιμοποιείται πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το εμβόλιο ήταν «ασφαλές και αποτελεσματικό για όλα τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω» και η αρνητική επίδραση που οδήγησε στη νομική ενέργεια ήταν «πολύ σπάνια».

Η βρετανική κυβέρνηση εφαρμόζει το δικό της πρόγραμμα αποζημίωσης εμβολίων, αλλά τα φερόμενα θύματα ισχυρίζονται ότι η εφάπαξ πληρωμή των 120.000 λιρών είναι ανεπαρκής.

Τα στοιχεία που ελήφθησαν στο πλαίσιο ενός αιτήματος για την Ελευθερία της Πληροφορίας δείχνουν ότι από τις 163 πληρωμές αποζημιώσεων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, τουλάχιστον 158 πήγαν σε αποδέκτες του εμβολίου AstraZeneca.

Η AstraZeneca έχει υποστηρίξει στο παρελθόν σε δικαστικά έγγραφα ότι οι αξιώσεις κατά της εταιρείας είναι «μπερδεμένες» και «λανθασμένες νομικά». Ωστόσο, στο αρχείο υπεράσπισης, η AstraZeneca είπε ότι το προφίλ οφέλους/κινδύνου του εμβολίου ήταν και παραμένει θετικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε ότι το Covishield μπορεί να έχει απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες. «Ένα πολύ σπάνιο ανεπιθύμητο συμβάν που ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, που περιλαμβάνει ασυνήθιστα και σοβαρά συμβάντα πήξης του αίματος που σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, έχει αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συμπαράσταση της ΟΚΔΕ στον Νίκο Ρωμανό: Να σταματήσει η «στημένη» δίωξη

Το BDS Greece καλεί την Ελλάδα να μην αγοράσει το Iron Dome από το Ισραήλ

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου η απολογία του συλληφθέντα για τη «γιάφκα» στο Παγκράτι

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα