ΑΘΗΝΑ
03:42
|
22.11.2024
Πλήρης επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Κοσμοδρομίου για το «αρχαιολογικό» τσίρκο που στήθηκε στην Ακρόπολη από τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα.
Χλαμύδες και χιτώνες στην Ακρόπολη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για δύο ολόκληρα 24ωρα η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού τηρούν αιδήμονα σιγή για το ζήτημα που έχει ανακύψει από το αρχαιοπρεπές εθνοκίτς σκηνικό που στήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 27 Απριλίου στη Ακρόπολη, με χιτώνες, χλαμύδες, περικεφαλαίες και… αλευρωμένα μοντέλα, παρατεταγμένα στα Προπύλαια και τον Παρθενώνα.

Προς στιγμήν, από τον 5ο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας επιχειρήθηκε την Δευτέρα να περάσει η «γραμμή» πως δεν υπάρχει κανένα συμβάν και πως πρόκειται για ένα ακόμη από τα fake news που διακινούν κύκλοι που αντιπολιτεύονται την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Σύντομα υπήρξε αναδίπλωση και έκτοτε από το υπουργείο υπάρχει μόνο μια άτυπη παραπομπή σε όσα υποστήριξε η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών κ. Έλενα Κουντούρη.

Η τελευταία, σε γραπτή της δήλωση σημείωσε πως «Καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν -με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες». Συνεχίζει λέγοντας πως «έχει διαταχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες». Διευκρινίζει επίσης ότι το συμβάν «δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ μετά τις 10 Μαΐου».

Τη φαιδρότητα του ισχυρισμού περί… εμφιλοχώρησης την αναδείξαμε ήδη στο προηγούμενο σχετικό μας δημοσίευμα.

Θα επιμείνουμε, ωστόσο, στο σημείο αυτό καθώς αυτή φαίνεται πως είναι και η άποψη που υιοθετεί για την ώρα και η κυβέρνηση.

Αν και το συγκεκριμένο (και βολικό για την κυβέρνηση) σενάριο έχει ήδη καταρριφθεί με την παρουσία στον Βράχο, σε ρόλο συντονιστή του event, του υπόδικου για κακουργήματα συνδικαλιστή Γιάννη Τσακοπιάκου, που έχει εδραιώσει, όπως φαίνεται, τη θέση του ως δεξί χέρι της υπουργού Πολιτισμού, θα δώσουμε ένα επιπλέον στοιχείο σχετικό με το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύσαμε χθες.

Το ένα από τα πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί ο Γ. Τσακοπιάκος στα συγκεκριμένα φωτογραφικά στιγμιότυπα, όπως έχει ήδη αποκαλυφθεί, δεν είναι άλλος από τον κ. Άγγελο Τσαβδάρη, πρόεδρο του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας (στις φωτογραφίες το πρόσωπο με το μαύρο κοστούμι).

Πρόκειται για τον φορέα που βρίσκεται σε στενή σχέση με την κυβέρνηση, αλλά και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, και είχε αναλάβει την οργάνωση της φιλοξενίας του 120 Ινδών κροίσων που επισκέπτονται τη χώρα μετά από πρόσκληση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον περασμένο Φλεβάρη, όταν και πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία συνοδευόμενος από την Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Άλλωστε, είναι ο ίδιος ο κ. Τσαβδάρης που υπογράφει, στις αρχές Νοεμβρίου του 2023, εκ μέρους του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας, το σχετικό αίτημα προς τον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δούκα για την παραχώρηση χρήσης του Καλλιμάρμαρου, της Ακρόπολης και του Ηρώδειου για τις δράσεις φιλοξενίας των «120 πιο εύπορων επιχειρηματιών της Ινδίας».

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες μας, το αίτημα του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας, διαβιβάζεται στην υπουργό Πολιτισμού και στον Γενικό Γραμματέα ήδη από τον περασμένο Νοέμβρη, ενώ στη συνέχεια ενημερώνεται η αρμόδια ΕΦΑ, η οποία και απαντά τον Ιανουάριο του 2024 αρνητικά, αντιπροτείνοντας ως χώρο φιλοξενίας των προτεινόμενων για την Ακρόπολη και το Ηρώδειο εκδηλώσεων την Ρωμαϊκή Αγορά.

Όπως γράψαμε και στο προηγούμενό μας δημοσίευμα η άδεια για την Ρωμαϊκή Αγορά δόθηκε τελικά, αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Για ποιον λόγο άραγε, ενώ το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στα υπουργικά γραφεία από τον περασμένο Νοέμβρη, η έγκριση (με τροποποίηση του χώρου) καθυστέρησε τόσο πολύ; Και γιατί δεν υπάρχει καν στην Ημερήσια Διάταξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το συγκεκριμένο θέμα, ενώ γίνεται μνεία στο εγκριτικό έγγραφο σχετικής του απόφασης έστω και στις 24, τρεις μόνο μέρες πριν το event;

Ας επαναλάβουμε όμως εκ νέου και υπό το φως των νέων στοιχείων τα κεντρικά ερώτημα όπως ακριβώς τα θέσαμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας:

Ισχύει ή όχι πως ο μπουφές με τους μεζέδες και τα κρασιά, οι μουσικές και οι μασκαρένοι χρυσαφένιοι κομπάρσοι είχε εγκριθεί να πλαισιώνουν το συγκεκριμένο event; Όλα αυτά είναι εντάξει για την Ρωμαϊκή Αγορά, αλλά όχι για την Ακρόπολη;

Ισχύει ή όχι πως με την επίκληση αυτής της άδειας, μέρος του event μεταφέρθηκε από την Ρωμαϊκή Αγορά στην Ακρόπολη και οι «αλευρωμένοι» με τις αρχαιοελληνικές ενδυμασίες δεν… εμφιλοχώρησαν τυχαία «χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες», όπως ισχυρίζεται η ΕΦΑ;

Μήπως μαζί τους… εμφιλοχώρησε, εντελώς κατά τύχη, και ο Γιάννης Τσακοπιάκος; Είδε φως και μπήκε, κάνοντας τον κόπο να ανέβει την δύσκολη ανηφόρα από την Ρωμαϊκή στην Ακρόπολη, για να πάρει τον αέρα του;

Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν νομιμοποιούνται πλέον να κρύβονται.

Γνώριζαν πολύ καλά για την εκδήλωση του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας, που διεκπεραιώθηκε μέσα από υπουργικά γραφεία και όχι από την συνήθη υπηρεσιακή οδό.

Μένει να δώσουν μια πειστική απάντηση για το ποιός πήρε την πρωτοβουλία, αν όχι κυβερνητικά στελέχη, για να εξυπηρετηθεί… στα μουλωχτά το πραγματικό αίτημα των Ινδών κροίσων, να δούνε το ηλιοβασίλεμα από την Ακρόπολη και όχι από την Ρωμαϊκή Αγορά.

Ας αφήσουν τις αστειότητες περί τυχαίας… εμφιλοχώρησης και δήθεν ευθυνών του φυλακτικού προσωπικού και ας απαντήσουν με τίνος εντολές ανέλαβε συντονιστικό ρόλο για τα οργανωτικά της επίσκεψης στην Ακρόπολη ο Γιάννης Τσακοπιάκος, συνοδεύοντας τον πρόεδρο του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταδίκη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας στον ζωγράφο και μέλος του ΔΣ του Βυζαντινού Μουσείου Μιχάλη Μαδένη

Απόφαση κόλαφος επιδικάζει στον Μιχάλη Μαδένη και στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (ΕΒΕ) 160.000 ευρώ για αντιγραφή έργων του Γιώργου Κατσάγγελου.
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα