ΑΘΗΝΑ
10:48
|
22.11.2024
Σημειώνεται ότι η ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας προβλέπει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 40 ημέρες.
Κατά την πρώτη φάση τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν στα ανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να απελευθερώσει όλες τις Ισραηλινές γυναίκες στρατιώτες που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και τρεις πολιτικούς και στρατιωτικούς ομήρους ανά τρεις ημέρες που θα βρίσκεται σε ισχύ η συμφωνία, ζητά το Ισραήλ από τη Χαμάς, σύμφωνα με πηγές του Al Mayadeen του Λιβάνου, επικαλούμενο αντίγραφο της πρότασης εκεχειρίας που έλαβε.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι, η συμφωνία θα έχει ως στόχο «την επιστροφή στη βιώσιμη ειρήνη και την παροχή των απαραίτητων μέτρων για κατάπαυση του πυρός». Σημειώνεται ότι η ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας προβλέπει τρεις φάσεις, καθεμία από τις οποίες θα διαρκέσει περίπου 40 ημέρες.

Κατά την πρώτη φάση, τα ισραηλινά στρατεύματα θα αποσυρθούν στα ανατολικά σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και όλες οι στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον θύλακα θα περιοριστούν. Αυτό θα διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή και θα επιτρέψει σε ορισμένους εκτοπισμένους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ως αντάλλαγμα, η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες στρατιώτες που κρατούνται όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου και το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει 40 Παλαιστίνιους κρατούμενους από τις φυλακές του για κάθε στρατιώτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, η Χαμάς πρέπει επίσης να απελευθερώσει όλους τους επιζώντες ομήρους άνω των 50 ετών, καθώς και όλους τους ασθενείς και τραυματίες. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ δεσμεύεται να απελευθερώσει 20 παλαιστίνια παιδιά και γυναίκες για κάθε Ισραηλινό που απελευθερώνεται, καθώς και 20 άτομα άνω των 50 ετών, αλλιώς τραυματισμένους και αρρώστους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Η δεύτερη φάση, διάρκειας 42 ημερών, θα περιλαμβάνει τη συμφωνία και την εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης, την έναρξη εργασιών για τη συνολική ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σπιτιών, αστικών εγκαταστάσεων και υποδομών. Η τρίτη φάση θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή σορών και λειψάνων των νεκρών και από τις δύο πλευρές, μετά την ταυτοποίησή τους. Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ θα λειτουργήσουν ως εγγυητές της συμφωνίας.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο για να παρουσιάσει στην αιγυπτιακή πλευρά την απάντησή της στην τελευταία πρόταση του Ισραήλ. Επιπλέον, η πηγή του τηλεοπτικού σταθμού Al-Qahera el-Ekhbariya της Αιγύπτου είπε ότι μια συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ είναι πιθανό να επιτευχθεί «μέσα στις επόμενες ημέρες, παρά τις επιφυλάξεις».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα