ΑΘΗΝΑ
14:15
|
28.09.2024
Για φθηνό πατριωτισμό κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ κατήγγειλε τις ενέργειες της ηγεσίας της Β. Μακεδονίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για προσωρινή αναστολή της κύρωσης των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την πρωινή συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η πενταετής εκκρεμότητα κύρωσης των μνημονίων δεν θα προχωρήσει, εάν η Βόρεια Μακεδονία δεν τηρήσει τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δήλωσε ότι:

Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα δηλαδή, που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes, τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων. Είναι μία πράξη που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού.

Ενώ πρόσθεσε ότι «Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη».

Πρόοδος στα ελληνοτουρκικά

Θετικά σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση. Τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό-μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία.

Συνάμα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για φθηνό πατριωτισμό και μικροπολιτική.

Κατάθεση πρότασης για «Ευρωπαϊκό θόλο αεράμυνας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στηρίζει ένα κοινό ταμείο για τη χρηματοδότηση της άμυνας των χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα είπε:

Ούτε με το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνούσαν. Πιστεύω ότι θα είμαστε πιο πειστικοί, εάν το συνδέσουμε με εμβληματικά έργα της αμυντικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Με ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας με ένα θόλο αντιαεροπορικό που θα καλύπτει τις χώρες της ΕΕ, ένα ευρωπαϊκό dome.

Ακρίβεια και φοιτητικές κινητοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ακρίβεια κατηγορώντας τις πολυεθνικές επιχειρήσεις ότι τιμολογεί διαφορετικά σε διαφορετικές χώρες και ότι πρέπει να παρέμβει η Ε.Ε.

Συγκεκριμένα είπε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπου θα ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση:

Να εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους σε διαφορετικές αγορές. Η ΕΕ εκεί μπορεί να παρέμβει, ενώ μία χώρα είναι δύσκολο να βάλει όρους σε πολυεθνικές.

Όσον αφορά τις νέες κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, αναφέρθηκε κατηγορηματικά μιλώντας για επιβολή του «νόμου και της τάξης»:

Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε. .Εάν κάποιοι φαντάζονται ότι θα έρθουν εδώ και θα κάνουν αυτά που είδαν στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες να το ξεχάσουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχει συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές και ότι η κοινωνία είναι λιγότερο ανεκτική σε αυτά τα περιστατικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Βρυξέλλες: Συνάντηση Πάπα με τον Μαργαρίτη Σχοινά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα