ΑΘΗΝΑ
17:37
|
28.09.2024
Πολλές χώρες-σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές, υπό το φόβο μιας πιο άμεσης εμπλοκής.
Η Ουκρανία πιέζει να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στην Πράγα, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο άρσης των περιορισμών, αναφορικά με την χρήση δυτικού οπλισμού που έχει σταλεί στο Κίεβο, για πλήγματα στο έδαφος της Ρωσίας.

Η διήμερη άτυπη διάσκεψη ξεκινά σήμερα, Πέμπτη, στη πρωτεύουσα της Τσεχίας, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται σε προσπάθειες ώστε να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πακέτο υποστήριξης για την Ουκρανία, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Φαίνεται, όμως, πως οι συζητήσεις θα επισκιαστούν από το ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων σε ρωσικό έδαφος, αίτημα που έχει πολλάκις καταθέσει το Κίεβο. Η Ουκρανία πιέζει τους υποστηρικτές της -κυρίως τις ΗΠΑ- να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει τα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας που της παρέχουν, για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή του δήλωση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τάχθηκε υπέρ της χρήσης του οπλισμού σε ρωσικό έδαφος, δηλώνοντας πως θα πρέπει να επιτραπεί στο Κίεβο «να εξουδετερώσουν στρατιωτικές τοποθεσίες» σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.

«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: δέχεται επίθεση και μπορεί να αμυνθεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Ολαφ Σολτς, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, δεν ήρε το κατηγορηματικό του βέτο στην χρήση γερμανικών όπλων κατά του ρωσικού εδάφους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε θετικός, αλλά πολλές χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, εμφανίζονται περισσότερο διστακτικές, εκ του φόβου μίας απευθείας αναμέτρησης με την Μόσχα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα