ΑΘΗΝΑ
18:20
|
28.09.2024
Η Ουκρανία επιτέθηκε στην Κριμαία με 5 πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 3 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 100.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν τον ουκρανικό στρατό με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων από τις αρχές του τρέχοντος έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Κυριακή ότι η Ουκρανία επιτέθηκε στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με πέντε πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 124, μεταδίδει το Reuters.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τέσσερις από τους πύραυλους του Τακτικού Πυραυλικού Συστήματος Στρατού (ATACMS) που παραδόθηκαν από τις ΗΠΑ, εξοπλισμένοι με κεφαλές διασποράς, καταρρίφθηκαν από συστήματα αεράμυνας και τα πυρομαχικά του ενός πέμπτου είχαν εκραγεί στον αέρα.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι θραύσματα πυραύλων έπεσαν κοντά σε μια παραλία στη βόρεια πλευρά της πόλης της Σεβαστούπολης, όπου οι ντόπιοι παραθέριζαν. Περίπου εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε στο Telegram ο Μιχαήλ Ραζβοζάγιεφ, κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, ο οποίος έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία.

Τηλεοπτικά πλάνα στη ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξαν ανθρώπους να τρέχουν από μια παραλία και μερικούς ανθρώπους να μεταφέρονται σε ξαπλώστρες.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις αναφορές στο πεδίο της μάχης από καμία πλευρά. Η Ουκρανία δεν σχολίασε.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014. Η χερσόνησος βρίσκεται από τότε υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να αναζητήσει απάντηση από διεθνείς οργανισμούς στον ουκρανικό βομβαρδισμό της Σεβαστούπολης, προσθέτοντας ότι αυτές οι οργανώσεις «εμπλέκονται από τη Δύση».

Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τη φονική επίθεση

Η Ρωσία δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες για την ουκρανική επίθεση στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας με πέντε πυραύλους που προμήθευσαν οι ΗΠΑ.

Το υπουργείο είπε ότι οι ειδικοί των ΗΠΑ είχαν ορίσει τις συντεταγμένες πτήσης των πυραύλων με βάση πληροφορίες από κατασκοπευτικούς δορυφόρους των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον ήταν άμεσα υπεύθυνη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύουν τον ουκρανικό στρατό με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς ATACMS με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Η ευθύνη για τη σκόπιμη πυραυλική επίθεση στους αμάχους της Σεβαστούπολης βαρύνει πάνω από όλα τη Ουάσιγκτον, η οποία προμήθευσε αυτά τα όπλα στην Ουκρανία, και το καθεστώς του Κιέβου, από το έδαφος του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτό το χτύπημα», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία θα απαντήσει στην επίθεση της Κυριακής, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Το Κρεμλίνο είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «σε συνεχή επαφή με τον στρατό» μετά την επίθεση στη Σεβαστούπολη.

Ούτε η Ουκρανία ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχολιάσει την επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ημέρα που η Ουκρανία είπε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από τα ρωσικά πλήγματα στην πόλη Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιδείνωση από βδομάδα με βροχές και πτώση θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα