ΑΘΗΝΑ
08:24
|
05.10.2024
Το ψευδοκράτος έγινε μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών τον Νοέμβριο του 2022.
Ερσίν Τατάρ - Ιλχάμ Αλίγεφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στα πλαίσια της συνόδου κορυφής του Οργανισμού των Τουρκικών Κρατών, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, υποδέχθηκε τον πρόεδρο του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη Σούσα στις 5 Ιουλίου, λαμβάνοντας τα ευχαριστήρια του τελευταίου για την πρόσκληση.

Συγκεκριμένα, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε:

Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ για τη μεγάλη υποστήριξή του προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και για την ευκαιρία να συμμετάσχω στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) που θα πραγματοποιηθεί στη Σούσα.

Ενώ πρόσθεσε πως:

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή στον διεθνή οργανισμό με το επίσημο όνομά της. Πρόκειται για ένα πολύ καίριο βήμα για τα συμφέροντα του τουρκοκυπριακού λαού. Οι Πρόεδροι της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη λήψη αυτής της απόφασης.

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, αρχικά γνωστός ως Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών (Τουρκικό Συμβούλιο), ιδρύθηκε το 2009 ως διακυβερνητικός οργανισμός. Πρωταρχικός στόχος του είναι η προώθηση της συνολικής συνεργασίας μεταξύ των τουρκικών κρατών. Στα ιδρυτικά κράτη μέλη –Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία και Τουρκία– προστέθηκε αργότερα το Ουζμπεκιστάν ως πλήρες μέλος κατά την 7η Σύνοδο Κορυφής στο Μπακού τον Οκτώβριο του 2019. Η Ουγγαρία απέκτησε καθεστώς παρατηρητή κατά την 6η Σύνοδο Κορυφής στην Τσολπόν-Άτα, Δημοκρατία της Κιργιζίας, τον Σεπτέμβριο του 2018. Στην 8η Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, το Τουρκμενιστάν προσχώρησε, ενώ τον Νοέμβριο του 2022, έγινε μέλος του ψευδοκράτος και το 2023 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) έγιναν παρατηρητές μέλη του Οργανισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Future Cometh»: Η πρώτη περιοδική έκθεση του ΝΠΔΔ Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού είναι για τα 100 χρόνια του… Κολλεγίου Ανατόλια

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα