ΑΘΗΝΑ
12:24
|
05.10.2024
Η τροπική καταιγίδα Beryl αναμένεται να ενισχυθεί καθώς κατευθύνεται προς την πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ.
Φοίνικες ταλαντεύονται καθώς προχωρά η τροπική καταιγίδα Beryl, στο Progreso, Μεξικό, 5 Ιουλίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η τροπική καταιγίδα Beryl αναμένεται να ενισχυθεί καθώς κατευθύνεται προς την πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, μετά από ένα θανατηφόρο μονοπάτι στην Καραϊβική, αναφέρει το Al Jazeera.

Η καταιγίδα αναμένεται να χτυπήσει τις ακτές του Τέξας το βράδυ της Κυριακής, δύο ημέρες αφότου έφτασε στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού.

Ο Beryl υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά αναμένεται να ενισχυθεί και πάλι σε τυφώνα καθώς ταξιδεύει πάνω από τα ζεστά νερά του Κόλπου του Μεξικού.

Αν και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι στο Μεξικό, ο Beryl σκότωσε τουλάχιστον 11 ανθρώπους στην Καραϊβική μετά τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Τζαμάικα, τη Γρενάδα, τον Άγιο Βικέντιο και τις Γρεναδίνες και τη βόρεια Βενεζουέλα.

Καθώς σάρωσε την περιοχή, η καταιγίδα εξελίχθηκε γρήγορα σε τυφώνα κατηγορίας 4 προτού φτάσει για λίγο την ένταση της κατηγορίας 5, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτό την έκανε την πιο σφοδρή καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, στην αρχή της εποχής των τυφώνων του Ατλαντικού, μια πραγματικότητα που οι επιστήμονες λένε ότι τροφοδοτήθηκε από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Ο Beryl αναμένεται να φτάσει στο Τέξας ως τυφώνας κατηγορίας 1 κάπου μεταξύ της πόλης Μπράουνσβιλ και βόρεια του Κόρπους Κρίστι, δήλωσε ο ανώτερος ειδικός του NHC Τζακ Μπέβεν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω «αν ο Beryl παραμείνει πάνω από το νερό περισσότερο από το αναμενόμενο.»

Είπε ότι η καταιγίδα θα μπορούσε να δει τους ανέμους της να αυξάνονται από 27 έως 37 χιλιόμετρα την ώρα τις επόμενες 24 ώρες.

Η υπηρεσία προειδοποίησε για καταιγίδες στο βορειοανατολικό Μεξικό και κατά μήκος της ακτής του Τέξας, καθώς και για ξαφνικές πλημμύρες και απειλητικά για τη ζωή ρευμάτων.

Ο Beryl είχε προκαλέσει υλικές ζημιές και διακοπές ρεύματος στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας.

Εκατοντάδες τουρίστες απομακρύνθηκαν από ξενοδοχεία κατά μήκος της ακτής καθώς πλησίαζε η καταιγίδα, με τον στρατό να αναπτύσσει περίπου 8.000 στρατιώτες στο Τουλούμ με προμήθειες τροφίμων και 34.000 λίτρα καθαρού νερού.

Στο αεροδρόμιο του Κανκούν, ακυρώθηκαν περίπου 100 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού που ήταν προγραμματισμένες μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής.

Η καταιγίδα είχε ταξιδέψει κατά μήκος των ακτών της βόρειας Βενεζουέλας, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Άλλοι τρεις σκοτώθηκαν στη Γρενάδα, όπου δύο νησιά –το Carriacou και η κοντινή Petite Martinique– χτυπήθηκαν περισσότερο.

Ο Τέβιν Άντριους, υπουργός για τα νησιά, απηύθυνε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για «οτιδήποτε θα επέτρεπε σε έναν άνθρωπο να επιβιώσει».

Ο γειτονικός Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες χτυπήθηκαν επίσης άσχημα, δήλωσε στο AP ο Σάιμον Σπρίνγκετ, ανώτατος αξιωματούχος ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για την ανατολική Καραϊβική και τα Μπαρμπάντος. Τουλάχιστον άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν επίσης στην Τζαμάικα, όπου χιλιάδες παρέμειναν χωρίς ρεύμα.

Τα ασυνήθιστα ζεστά νερά – που τροφοδοτούν μεγάλες καταιγίδες – έχουν κατηγορηθεί σε μεγάλο βαθμό για την ένταση του Beryl.

Τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού παραμένουν μεταξύ 1-3 βαθμούς Κελσίου θερμότερα από το κανονικό, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα: Νέος τύπος ακτινοβολίας ακτίνων γάμμα ανακαλύφθηκε σε καταιγίδες

Υπό εξέλιξη η κακοκαιρία Cassandra: Που αναμένονται καταιγίδες

Ρώσοι μετεωρολόγοι: Γεωμαγνητικές καταιγίδες αναμένονται το Σαββατοκύριακο

Ουκρανία: Καταγγελία Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για «απαγωγή» του γιου του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα