ΑΘΗΝΑ
07:21
|
18.10.2024
Την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις πέταξαν φυλλάδια στη Γάζα, διατάζοντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την «επικίνδυνη ζώνη μάχης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν πως ελεύθεροι σκοπευτές του ισραηλινού στρατού σκοτώνουν άμαχους που προσπαθούν να διαφύγουν από την ισραηλινή εισβολή στην πόλη της Γάζας, κατόπιν εντολής εκκένωσης που εξέδωσε το Ισραήλ.

Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν καθώς οι άμαχοι εκκένωσαν ορισμένες γειτονιές στην πόλη της Γάζας, έχοντας λάβει εντολή να φύγουν την Τετάρτη, την ίδια ώρα που διπλωματικές αντιπροσωπίες από το Κατάρ, τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους στη Ντόχα, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ένας άνδρας είπε στο Al Jazeera ότι καθόταν κοντά στο στάδιο Yarmouk της Γάζας, όταν είδε έναν Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί έναν Παλαιστίνιο άνδρα που μετέφερε κονσέρβες με το ποδήλατό του. «Ο ελεύθερος σκοπευτής τον πυροβόλησε απευθείας», δήλωσε.

«Δεν μπορέσαμε να μετακινήσουμε το σώμα του. Ακόμη και οι παραϊατρικοί δεν είχαν άδεια πρόσβασης στο δρόμο. Δεν μπόρεσαν να ανασύρουν ή να απομακρύνουν το πτώμα αυτού του ανθρώπου». Το προσωπικό του ασθενοφόρου που έφτασε αρχικά στο σημείο και στη συνέχεια αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω, φέρεται να δήλωσε στον αυτόπτη μάρτυρα ότι δεν είχαν λάβει άδεια για να απομακρύνουν τυχόν πτώματα. Αντιθέτως, είχαν προειδοποιηθεί ότι όποιος πλησιάσει τον νεκρό θα πυροβοληθεί.

Μια άλλη γυναίκα που μίλησε επίσης στο Al Jazeera, δήλωσε ότι σκόπευε να περάσει από το στάδιο Yarmouk, αλλά ενημερώθηκε ότι υπήρχαν πτώματα Παλαιστινίων στους δρόμους, οι οποίοι πυροβολήθηκαν από Ισραηλινούς ελεύθερους σκοπευτές. «Ήρθαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τους παραϊατρικούς και τους πυροσβέστες για να πάρουν τουλάχιστον τα πτώματα για να μην παραμείνουν στο δρόμο», είπε. «Πρέπει να ταφούν».

Πολλοί άνθρωποι κατήγγειλαν στο ειδησεογραφικό μέσο ότι είδαν έναν άνδρα που περπατούσε στο δρόμο, να πυροβολείται στο κεφάλι από ελεύθερο σκοπευτή, ο οποίος στόχευε αμάχους από έναν πύργο. Αργότερα, αρκετά άτομα κατάφεραν να ανασύρουν το σώμα του άνδρα. «Αυτό το άτομο απλώς περπατούσε και στη συνέχεια πυροβολήθηκε με σφαίρα στο κεφάλι. Κατεβήκαμε και τον φέραμε εδώ», δήλωσε ένα άτομο.

Σε ρεπορτάζ από τη γειτονιά της Σουτζάγια, όπου ο ισραηλινός στρατός είχε εντείνει τις επιθέσεις του τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ιμπραΐμ αλ Χαλίλι, δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άφησαν πίσω τους την απόλυτη καταστροφή, μετά την αποχώρησή τους από τμήματα της περιοχής.

«Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, προσπαθώντας να κατανοήσουν το μέγεθος της καταστροφής», είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων. «Τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν κατακλυστεί από τραυματίες, πολλοί από τους οποίους χρειάζονται επειγόντως ιατρική φροντίδα», ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί.

Τα κτίρια που στέκονται ακόμη όρθια είναι δομικά επικίνδυνα με «σημαντικές ζημιές στις στέγες, τους τοίχους και τα θεμέλια», τόνισε, ενώ ανέφερε πως οι βασικές υπηρεσίες της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης και της αποχέτευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα διατάξει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τις περιοχές στις οποίες προηγουμένως, ο στρατός είχε χαρακτηρίσει «ασφαλείς» ώστε να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι, τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια Γάζα.

Την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις πέταξαν φυλλάδια που απευθύνονταν σε «όλους [όσους βρίσκονται] στην πόλη της Γάζας», διατάζοντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν την «επικίνδυνη ζώνη μάχης», λίγες ημέρες μετά τη διαταγή εκκένωσης των γειτονιών Daraj, Tuffah και της παλιάς πόλης της Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας

Ο αβάσταχτος κρετινισμός του αντί-λαϊκισμού της αστικής τάξης

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα