ΑΘΗΝΑ
06:25
|
18.10.2024
«Ο πρωθυπουργός επιμένει πως το Ισραήλ θα παραμείνει στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.
Τμήμα του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαψεύδει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου τις πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο Reuters  το κατά τις οποίες τα ισραηλινά στρατεύματα ενδέχεται να αποχωρήσουν από τον στρατηγικό «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας» που βρίσκεται στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο στο πλαίσιο συμφωνίας υπό την προϋπόθεση εγκατάστασης ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης της περιοχής ώστε να αποκλειστεί μελλοντικό ενδεχόμενο λαθρεμπορίου.

«Ο πρωθυπουργός επιμένει πως το Ισραήλ θα παραμείνει στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας» αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το απόγευμα το γραφείο του Νετανιάχου. Προστίθεται ακόμη πως «αυτή την εντολή έχει δώσει στην ομάδα διαπραγματευτών και αυτό διευκρίνισε αυτή τη βδομάδα σε Αμερικανούς βουλευτές και για το θέμα αυτό ενημέρωσε χτες το υπουργικό συμβούλιο».

Παρά τη σαφή διάψευση από το γραφείο του Νετανιάχου, δύο υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα The Times of Israel επέμειναν πως οι διαπραγματευτές της χώρας συζητούν στην πραγματικότητα αυτή την πιθανότητα στο πλαίσιο συμφωνίας εκεχειρίας με τη Χαμάς. Όπως ανέφεραν, η αποχώρηση θα μπορούσε να είναι μέρος διευθέτησης κατά την οποία η Αίγυπτος «με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων διεθνών εταίρων θα ενισχύσει τα σύνορα ώστε να εξασφαλίσει πως η Χαμάς δεν θα μπορέσει να μεταφέρει λαθραία όπλα στη Γάζα από τη Χερσόνησο του Σινά». Συζητείται ακόμη η πιθανή κατασκευή ενός υπόγειου τείχους κατά μήκος του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας» ώστε να «εξουδετερωθεί η απειλή κατασκευής σήραγγας στην περιοχή».

Πριν από το πρακτορείο Reuters, η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Axios είχε αναφέρει την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, πως το Ισραήλ μελετά πρόταση εγκατάστασης ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού παρακολούθησης των συνόρων Αιγύπτου-Γάζας επιδιώκοντας την εξασφάλιση πρόσβασης στις κάμερες ασφαλείας και στους ειδικούς αισθητήρες που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στα σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα