ΑΘΗΝΑ
06:19
|
18.10.2024
Θεωρεί την πολιτική της Γερμανίας σε ενέργεια και άμυνα «ανόητη», έχει πρότυπο τον Ούγγρο πρωθυπουργό Β. Όρμπαν, και θεωρεί τη Βρετανία «ισλαμική χώρα».
Ο Τζ.Ντ.Βανς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις βασικές θέσεις και απόψεις του υποψήφιου Ρεπουμπλικάνου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς που επιλέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 15 Ιουλίου, από τον Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει σήμερα σε εκτενές άρθρο του το ευρωπαϊκό Politico.eu.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Seb Starcevic, ο 39χρονος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής στο Οχάιο έχει προκαλέσει «πανικό» σε Ευρωπαίους διπλωμάτες αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε πως τον επέλεξε ως υποψήφιο Αντιπρόεδρο στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Πρώτα-πρώτα το Politico θυμίζει μία συνέντευξη που έδωσε τον περασμένο Φλεβάρη στην ηλεκτρονική έκδοση The European Conservative στην οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. έχει στερήσει από την Ουγγαρία δισεκατομμύρια ευρώ υποσχεθείσας βοήθειας λόγω της πολιτικής θέσης που έχει έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. «Εδώ δεν πρόκειται για τάξη στη βάση κανόνων. Αυτή είναι η Ευρώπη, από τις Βρυξέλλες ως το Βερολίνο. Επιβάλλει φιλελεύθερες ιμπεριαλιστικές απόψεις στην υπόλοιπη ήπειρο» είχε τονίσει ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς, μην κρύβοντας την υποστήριξή του στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Είχε μάλιστα υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Όρμπαν για επιδότηση κατοικίας των νιόπαντρων ζευγαριών υπό τον όρο της τεκνοποίησης, προτείνοντας να γίνει κάτι ανάλογο και στις ΗΠΑ. «Γιατί δεν μπορούμε να προωθήσουμε τη δημιουργία οικογένειας;» είχε επαναλάβει και το 2021 πάλι με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα της ουγγρικής κυβέρνησης.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε υποστηρίξει την εκπαιδευτική πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού κατά της κουλτούρας woke αποκαλώντας την «πηγή έμπνευσης».

Ο Βανς είχε επικρίνει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ επειδή επέκρινε τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές που αντιδρούσαν τον Φλεβάρη στην χορήγηση νέας οικονομικής «βοήθειας» στην Ουκρανία. Είχε επίσης θεωρήσει «παραφουσκωμένες» τις ανησυχίες Πολωνών αξιωματούχων περί «ρωσικής επίθεσης» σε βάρος της χώρας τους με συνέντευξή του στο CNN τον Δεκέμβριο του 2023.

Ανόητη η ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας

Οσο για τη Γερμανία; Ο Βανς είχε ράμματα και για τη «γούνα» της κυβέρνησης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως ο γερμανικός στρατός είναι σαν «χιλιοτρύπητο λαγήνι» και η γερμανική ενεργειακή πολιτική «ανόητη».

«Η συμπεριφορά της Γερμανίας στον πόλεμο είναι επαίσχυντη και προσβολή για τους δικούς μας ψηφοφόρους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος…. Γιατί θα πρέπει οι Αμερικανοί φορολογούμενοι να επιδοτούν την ανόητη γερμανική ενεργειακή πολιτική και την αδύναμη αμυντική πολιτική τους; Πρόκειται για μυστήριο» ανέφερε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τον Μάρτιο του 2023.

Ανύπαρκτη η άμυνα του Βερολίνου

Σε άρθρο που έγραψε τον περασμένο Φεβρουάριο σε σχέση με τις υποδομές της γερμανικής άμυνας ο Τζ. Ντ. Βανς κατακεραύνωσε για μία ακόμη φορά το Βερολίνο τονίζοντας πως «ξοδεύει σημαντικά περισσότερα από τη Γαλλία έχοντας να δείξει ελάχιστα». Ανέφερε ως παράδειγμα το γαλλικό στρατό που διαθέτει «έξι υψηλά εκπαιδευμένες ταξιαρχίες ενώ οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, Bundeswehr, μετά βίας διαθέτουν μία ετοιμοπόλεμη ταξιαρχία».

Είχε επίσης αναφέρει πως η Γερμανία «είναι η πιο σημαντική οικονομία στην Ευρώπη» αλλά βασίζεται στην εισαγόμενη ενέργεια και στη στρατιωτική ισχύ των συμμάχων της. Δικαιολόγησε επίσης την αυξημένη υποστήριξη Γερμανών πολιτών στο κόμμα AfD αποδίδοντάς την «στην εντεινόμενη αντίσταση στη μαζική μετανάστευση».

Ισλαμική χώρα το Ηνωμένο Βασίλειο…

Μπορεί ο Βρετανός νέος υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης των Εργατικών, Ντέιβιντ Λάμι, να προσμετρά των Τζ.Ντ. Βανς μεταξύ των φίλων του, ωστόσο, ο τελευταίος δεν φείδεται ούτε κατά του Λονδίνου θεωρώντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει από καιρό γίνει μία «ισλαμική χώρα».

Από τη φαρέτρα επικρίσεων του Βανς δεν έχει ξεφύγει ούτε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι με τον αρθρογράφο του Politico να θυμίζει την δήλωσή του πως «η νίκη της στην Ιταλία ήταν πιο πολύ μία απόρριψη των μεταναστευτικών πολιτικών που προωθούν οι Βρυξέλλες, ενώ η ίδια συνιστά μία πλήρη καταστροφή σε ό,τι αφορά την πραγματική μείωση της μετανάστευσης στην Ιταλία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα