ΑΘΗΝΑ
08:27
|
22.09.2024
Παρά τους δεκάδες θανάτους πολιτών, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου Ρούτο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Κένυας απαγόρευσε τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι, και στις γύρω περιοχές «μέχρι νεοτέρας», επικαλούμενη την «ακέφαλη» φύση τους, που καθιστά δύσκολη την επιβολή του νόμου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από εβδομάδες συνεχιζόμενων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κατά τις οποίες τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 413 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το κέντρο του Ναϊρόμπι έχει αποτελέσει την καρδιά των διαδηλώσεων, που στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, αναφορικά με την αύξηση της φορολογίας. Παρότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει το σχέδιο νόμου μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται, με κύριο αίτημα την παραίτηση του προέδρου, Γουίλιαμ Ρούτο.

Περισσότερες διαδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για την Πέμπτη, με διαδικτυακά μηνύματα να καλούν σε συγκέντρωση σε πάρκο της πρωτεύουσας και στη συνέχεια σε πορεία διαμαρτυρίας, προς την επίσημη κατοικία του προέδρου.

Αργά την Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτραπούν διαδηλώσεις στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Ναϊρόμπι και τις γύρω περιοχές, μέχρι νεοτέρας, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια». Η απαγόρευση αυτή προκάλεσε οργή στο διαδίκτυο, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η αστυνομία δεν έχει τέτοιες εξουσίες, καθώς το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι κατοχυρωμένο στο δίκαιο της χώρας.

Ο νέος επικεφαλής της αστυνομίας δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη λόγω «αξιόπιστων πληροφοριών ότι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις».

«Οι εγκληματίες συνεχίζουν να διεισδύουν στις ομάδες των διαδηλωτών, προκαλώντας μια ανησυχητική τάση καταστροφικής συμπεριφοράς», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας, επίσης, ότι η απόφαση προκλήθηκε και από «την έλλειψη καθορισμένης ηγεσίας στις προηγούμενες διαδηλώσεις» που «έκανε δύσκολη την επιβολή πρωτοκόλλων ασφαλείας».

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, ο πρόεδρος έχει υποκύψει σε ορισμένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης του αμφιλεγόμενου οικονομικού νομοσχεδίου, ενώ προχώρησε και στην αποπομπή ολόκληρου του υπουργικού του συμβουλίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Παπαϊωάννου, το «Ποντίκι», η προδομένη μεταπολίτευση και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα