ΑΘΗΝΑ
06:23
|
18.10.2024
Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανταλλαγής του με Ρώσους που έχουν καταδικαστεί στις ΗΠΑ.
Αργότερα μέσα στην ημέρα η ετυμηγορία του δικαστηρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινή κάθειρξης 18 ετών, πρότειναν σήμερα οι εισαγγελείς για τον Αμερικανό δημοσιογράφο Έβαν Γκέρσκοβιτς, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, δίνοντας νέες πληροφορίες για τη δίκη ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal στη Μόσχα, που συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 στο Γεκατερινμπούργκ με την κατηγορία της κατασκοπείας κατά της Ρωσίας.

«Το δικαστήριο αποσύρθηκε στην αίθουσα διαβουλεύσεων για να καταλήξει σε ετυμηγορία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που προσθέτει ότι η ετυμηγορία θα εκδοθεί αργότερα μέσα στην ημέρα. Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, ότι η ποινή που ζήτησαν οι εισαγγελείς είναι δύο χρόνια μικρότερη από το μέγιστο των 20 ετών που ορίζει η ρωσική νομοθεσία για κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ο 33χρονος Γκέρσκοβιτς -που δήλωσε αθώος για την κατηγορία ενώπιον του περιφερειακού δικαστηρίου του Σβερντλόφσκ- συγκέντρωνε πληροφορίες που συνιστούσαν κρατικό μυστικό για μια ρωσική επιχείρηση αμυντικής βιομηχανίας κατόπιν παραγγελίας των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη, στα Ηνωμένα Έθνη, ότι οι ειδικές υπηρεσίες της Μόσχας και της Ουάσιγκτον συζητούν μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων, με τη συμμετοχή και του Γκέρσκοβιτς. Η Ρωσία είχε προηγουμένως σηματοδοτήσει την πιθανότητα ανταλλαγής, αλλά οι συζητήσεις είχαν παγώσει εν αναμονή της ετυμηγορίας.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ αρνήθηκε, χθες Πέμπτη να συζητήσει το ενδεχόμενο μιας πιθανής ανταλλαγής. «Ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή ότι ο Έβαν δεν έκανε τίποτα κακό και δεν έπρεπε να είχε τεθεί υπό κράτηση. Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει παράσχει αποδείξεις εγκλήματος και δεν έχει δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κράτηση του Έβαν», υποστήριξε, παρότι η Μόσχα επιμένει πως διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή του δημοσιογράφου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρών σε μελλοντικό παζάρι για την Ουκρανία δηλώνει ο Λευκορώσος Πρόεδρος

Νίγηρας: Λεωφόρος έπαψε να φέρει το όνομα του ντε Γκωλ, πλατεία πήρε το όνομα του Σανκαρά

Ένταλμα για τη σύλληψη της πρώην πρωθυπουργού εξέδωσε δικαστήριο του Μπαγκλαντές

Εκνευρισμός στο Μαξίμου από τις δηλώσεις του Σαμαρά για το Κυπριακό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα