ΑΘΗΝΑ
06:25
|
18.10.2024
Στην Γερμανία, οι φτωχοί συνταξιούχοι με 45 χρόνια δουλειάς υπολογίζεται πως ξεπερνούν τους 1,08 εκατομμύρια ανθρώπους.
Γερμανός συνταξιούχος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν είναι μόνο οι συνταξιούχοι χωρών του «φτωχότερου» ευρωπαϊκού νότου που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας λόγω φτώχειας αλλά και εκείνοι της Γερμανίας.

Αυτό καταγγέλλει η 55χρονη Γερμανίδα πολιτικός Ζάρα Βάγκενκνεχτ που είναι ιδρύτρια και ηγέτιδα του πολιτικού συνδέσμου BSW – Για την Λογική και την Δικαιοσύνη.

Η πολιτικός Ζάρα Βάγκενκνεχτ

Η επικεφαλής της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» επισημαίνει πως πάνω από ένα εκατομμύριο Γερμανοί συνταξιούχοι παίρνουν συντάξεις κάτω των 1.200 ευρώ, ποσό που θεωρείται χαμηλό για τα δεδομένα της χώρας και την κάλυψη ανελαστικών δαπανών όπως π.χ. το κόστος στέγασης, ειδικά όταν μιλάμε για ανθρώπους που δούλευαν σκληρά επί τουλάχιστον 45 χρόνια…

Απαντώντας σε ερώτηση της πολιτικού Ζ. Βάγκενκνεχτ, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς απάντησε πως σύνταξη κάτω των 1.200 ευρώ παίρνουν περίπου 1,08 εκατομμύρια συνταξιούχοι με χρόνο εργασίας τουλάχιστον 45 έτη, σε σύνολο 5,4 εκατομμυρίων.

Ιδιαίτερα πλήττονται οι κάτοικοι των ανατολικών κρατιδίων, κυρίως του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας.

Στην ίδια απάντηση αναφέρεται ακόμη ότι η μέση σύνταξη έπειτα από 45 χρόνια ασφάλισης είναι στα 1.604 ευρώ – 1.663 ευρώ στα δυτικά κρατίδια και 1.471 στα ανατολικά.

«Τα στοιχεία δείχνουν πόσο κακό είναι το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Το γεγονός ότι ένας στους πέντε συνταξιούχους έπειτα από 45 χρόνια εργασίας εισπράττει λιγότερα από 1.200 ευρώ συνιστά πολιτικό σκάνδαλο. Οι Γερμανοί δεν πρέπει να ανέχονται τόσο χαμηλές συντάξεις, οι οποίες μάλιστα στη συνέχεια φορολογούνται βαριά» δήλωσε η Βάγκενκνεχτ προσθέτοντας πως το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025.

Η Βάγκενκνεχτ απαίτησε έτσι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Αυστρίας, όπου η μέση σύνταξη για όσους έχουν μακροχρόνια ασφάλιση είναι κατά 800 ευρώ υψηλότερη, τονίζοντας: «Ό,τι είναι εκεί εφικτό, πρέπει να είναι και για εμάς. Χρειαζόμαστε υψηλότερες συντάξεις και φρένο στην φορολόγηση των συντάξεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα