ΑΘΗΝΑ
09:38
|
20.09.2024
Ταξικός και γεωγραφικά επεκτεινόμενος στις φτωχότερες χώρες παραμένει ο ιός HIV, παρά τους παγκόσμιους στόχους.
Πλήττει περισσότερο έφηβες και νεαρές γυναίκες σε χώρες της Αφρικής την ίδια ώρα που το ποσοστό νέων λοιμώξεων μεταξύ των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων αυξάνεται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

45 χρόνια μετά τα πρώτα επίσημα κρούσματα του ιού HIV, σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με τις συνέπειες της νόσου, ενώ ένας θάνατος το λεπτό από AIDS, καταγράφονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, αναφέρει νέα έκθεση του ΟΗΕ, που δόθηκε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει η έκθεση, το 2023 πάνω από 9 εκατομμύρια ασθενείς δεν έλαβαν καμία θεραπεία, προκαλώντας το θάνατο κάθε λεπτό κάποιου, λόγω αιτιών που σχετίζονται με το AIDS.

Το 2023, περίπου 630.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS, μια σημαντική μείωση από τους 2,1 εκατομμύρια θανάτους το 2004. Ωστόσο, ο αριθμός παραμένει υπερδιπλάσιος από τον στόχο για το 2025 -λιγότεροι από 250.000 θάνατοι- σύμφωνα με την έκθεση του UNAIDS, του οργανισμού του ΟΗΕ που ηγείται της παγκόσμιας προσπάθειας για τον τερματισμό της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πρόοδος στην επίλυση της κρίσης του AIDS έχει επιβραδυνθεί, η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της νόσου συρρικνώνεται και νέες μολύνσεις αυξάνονται σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Ανατολική Ευρώπη, Κεντρική Ασία και Λατινική Αμερική.

Την ίδια ώρα έχουν ενταθεί οι ανισότητες με το AIDS να πλήττει περισσότερο έφηβες και νεαρές γυναίκες σε χώρες της Αφρικής την ίδια ώρα που το ποσοστό των νέων λοιμώξεων παγκοσμίως μεταξύ των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν το στίγμα και τις διακρίσεις – εργαζόμενοι του σεξ, άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά αυξήθηκε επίσης στο 55% το 2023 από 45% το 2010.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες υποσχέθηκαν να τερματίσουν την πανδημία του AIDS ως απειλή για τη δημόσια υγεία έως το 2030 και μπορούν να τηρήσουν την υπόσχεσή τους, αλλά μόνο εάν διασφαλίσουν ότι η απάντηση στον HIV έχει τους πόρους που χρειάζεται και ότι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων», ανέφερε η εκτελεστική διευθυντής του UNAIDS, Ουίνι Μπιανίμα, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης.

Όσο αφορά στις θεραπείες, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του UNAIDS στη Νέα Υόρκη, έχει σημειωθεί πρόοδος με ενέσεις που μπορούν να παραμείνουν στο σώμα για έξι μήνες, αλλά οι δύο δόσεις κοστίζουν 40.000 δολάρια ετησίως, απρόσιτες για όλους εκτός από τους πλουσιότερους φορείς του ιού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Προφυλακιστέοι δύο γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί

Απάτη ΕΟΠΥΥ: Στη φυλακή ο «Μισέλ» που διακινούσε φάρμακα

Γεωργιάδης: Συνταγογραφήσεις με Κωδικό Μιας Χρήσης… σαν τις τραπεζικές συναλλαγές

Ig Nobel και Επιστήμες: Ανύπαρκτοι υπερεκατοντούτεις, Περιστέρια πύραυλοι και Πρωκτική αναπνοή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα