Στενός συνεργάτης του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εκβιάζει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σταματώντας τις παραδόσεις πετρελαίου, καθώς οι δύο χώρες σταμάτησαν να παραλαμβάνουν πετρέλαιο από τον ρωσικό πετρελαϊκό όμιλο Lukoil.
Τα δύο μέλη της Ε.Ε. δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα πως έχουν σταματήσει οι παραδόσεις πετρελαίου από τον ρωσικό όμιλο Lukoil μέσω της Ουκρανίας, επειδή το Κίεβο συμπεριέλαβε την εταιρία στον κατάλογο κυρώσεων.
Τη Δευτέρα, ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει χρήση μιας συμφωνίας σύνδεσης, βάσει της οποίας η Ουκρανία δεν μπορεί να μπλοκάρει τις διελεύσεις πετρελαίου.
«Η Ουκρανία εκβιάζει τις δύο χώρες που τάσσονται υπέρ της ειρήνης και της κατάπαυσης του πυρός», είπε ο Γκεργκελί Γκούλιας σε συνέντευξη Τύπου. «Αν δεν λυθεί η κατάσταση, θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων… πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τον Σεπτέμβριο».
Το ουκρανικό υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Σλοβάκος ομόλογός του, Ρόμπερτ Φίτσο, έχουν και οι δύο επικρίνει τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο το 2022, αν και η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Τσεχία εξασφάλισαν εξαιρέσεις, λόγω της εξάρτησής τους από την εμπορική σχέση.
Την Τετάρτη, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings δήλωσε ότι τα διυλιστήρια στη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που ανήκουν στον ουγγρικό όμιλο MOL, αντιμετωπίζουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο, μετά την απόφαση της Ουκρανίας να επιβάλει κυρώσεις στην Lukoil.
Σλοβακία κάλεσε χθες, Πέμπτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην καθυστερήσει μια απόφαση για διαμεσολάβηση σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία. Ο Γκούλιας είπε πως η Βουδαπέστη εξετάζει πιθανές λύσεις στο πρόβλημα.
«Μία είναι οι Ουκρανοί να παραδεχθούν ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό σε δύο χώρες της ΕΕ», δήλωσε. «Μία άλλη είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας βοηθήσει, και η τρίτη είναι να βρούμε ένα νομικό παραθυράκι, ώστε το πετρέλαιο να μπορεί να μεταφερθεί από κάποιον που δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις».
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα, δήλωσε πως η Ουγγαρία εξετάζει αν οι ενέργειες της Ουκρανίας παραβιάζουν τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.