ΑΘΗΝΑ
11:37
|
20.09.2024
Η μακροπρόθεσμη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τις δραστηριότητες διύλισης.
Lukoil
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κυρώσεις της Ουκρανίας κατά της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Lukoil αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τα ουγγρικά και σλοβακικά διυλιστήρια, δήλωσε την Τετάρτη η Fitch Ratings.

Τα διυλιστήρια της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας αντιμετωπίζουν σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο μετά την αναστολή της μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη Lukoil μέσω της Ουκρανίας μέσω του αγωγού Druzhba από τον περασμένο μήνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

‘Οι ποσότητες αυτές εξυπηρετούν κυρίως τις αγορές της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας και, αν και είναι ασήμαντες για το συνολικό ευρωπαϊκό ισοζύγιο εφοδιασμού, θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία μεσοπρόθεσμα’, πρόσθεσε.

Η Fitch δήλωσε ότι η MOL Hungarian Oil and Gas plc διαχειρίζεται όλα τα περιουσιακά στοιχεία διύλισης στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, ενώ χρησιμοποιούσε περίπου 65% – 70% του ρωσικού αργού στο σύστημα διύλισής της από τον Μάιο.

Η MOL στοχεύει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αργό στο 50% – 55% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μέσω διαφόρων συνεχιζόμενων έργων αναβάθμισης, αλλά η πλήρης αντικατάσταση θα καταστεί πιθανότατα δυνατή μέχρι το 2026, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως:

Η MOL διατηρεί επίσης ένα πολύ ισχυρό χρηματοοικονομικό προφίλ για να βοηθήσει στην άμβλυνση των επιπτώσεων μιας προσωρινής διακοπής της πρόσβασης στο ρωσικό αργό, αλλά θα χρειαστούν μακροπρόθεσμες λύσεις εάν η κατάσταση δεν διευκολυνθεί βραχυπρόθεσμα.

Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σλοβακία διατηρούν στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου και πετρελαιοειδών αξίας τουλάχιστον 90 ημερών των μέσων καθαρών εισαγωγών, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουν πρόσθετο χώρο σε περίπτωση παρατεταμένης διακοπής του εφοδιασμού.

Η Fitch επιπλέον δήλωσε πως:

Μέχρι στιγμής τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν αυτή τη διακοπή εφοδιασμού με πρόσθετες ποσότητες από άλλες πηγές, ωστόσο μια ευρύτερη και πιο μακροπρόθεσμη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για τις δραστηριότητες διύλισης και τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Η Lukoil είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στη Ρωσία μετά τη μεγάλη εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Από 1 Οκτωβρίου η εμπορική λειτουργία του Σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη

Πιερρακάκης: Επιμονή στη «λύση» συγχωνεύσεις τμημάτων-Ικανοποίηση… για τις αποβολές λόγω κινητών

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα