ΑΘΗΝΑ
11:35
|
22.09.2024
Εξερεύνησε τις επιπλοκές και τις αντιφάσεις της ζωής των γυναικών σε μια λογοτεχνική καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα.
Έδωσε φωνή σε γυναίκες που αγωνίζονταν με τις καταπιεστικές προσδοκίες της αγροτικής ζωής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ιρλανδή συγγραφέας Έντνα Ο’ Μπράιαν, η οποία εξερεύνησε τις επιπλοκές και τις αντιφάσεις της ζωής των γυναικών σε μια λογοτεχνική καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από μισό αιώνα, πέθανε, το Σάββατο, σε ηλικία 93 ετών μετά από μακρά ασθένεια, ανακοίνωσε ο ατζέντης της.

Η Έντνα Ο’ Μπράιαν πέθανε «ήσυχα το Σάββατο 27 Ιουλίου έπειτα από μακρά ασθένεια», σύμφωνα με μήνυμα της εκπροσώπου της Καρολάιν Μισέλ και του εκδότη της, Faber, που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του τελευταίου στην πλατφόρμα X.

Αποτίοντας φόρο τιμής στη συγγραφέα, ο εκδότης της την χαρακτήρισε «μια από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της εποχής μας». «Έφερε επανάσταση στην ιρλανδική λογοτεχνία, αποτυπώνοντας τις ζωές των γυναικών και την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης κατάστασης σε μια πεζογραφία που ήταν φωτεινή και ανεπιτήδευτη και η οποία είχε βαθιά επιρροή σε τόσους πολλούς συγγραφείς που την ακολούθησαν», τονίζει.

Ο Ιρλανδός πρόεδρος Μάικλ Ντ. Χίγκινς, στην ανακοίνωσή του την περιγράφει ως «μια από τις πλέον εξαιρετικές συγγραφείς της σύγχρονης εποχής», κάνοντας λόγο για μια «υπέροχη» λογοτέχνη, προικισμένη με το «ηθικό ανάστημα να αντιμετωπίσει την ιρλανδική κοινωνία μαζί με πραγματικότητες που αγνοούνταν εδώ και πολύ καιρό».

Δύο φορές υποψήφια στη Γαλλία για τα βραβεία Médicis και Femina ξένου μυθιστορήματος, το 2013 για την αυτοβιογραφία της The Country Girl (στα ελληνικά Κορίτσια από την επαρχία από τις εκδόσεις Γλάρος) και το 2016 για το μυθιστόρημά της The Little Red Chairs (Οι Μικρές κόκκινες καρέκλες από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), η Ιρλανδή συγγραφέας έλαβε το 2018 το λογοτεχνικό Βραβείο PEN/Nabokov, ένα από τα πιο σημαντικότερα αμερικανικά βραβεία PEN, γιατί «κατέρριψε τους κοινωνικούς και σεξουαλικούς φραγμούς που υπήρχαν σε βάρος των γυναικών στην Ιρλανδία και πολύ πέρα από αυτήν». Η κριτική επιτροπή του βραβείου Femina της απένειμε ένα ειδικό βραβείο για το σύνολο του έργου της το 2019.

Το πρώτο της μυθιστόρημα, Κορίτσια από την επαρχία, ιστορία της σεξουαλικής μύησης δύο κοριτσιών, προκαλεί σκάνδαλο το 1960 στην πατρίδα της, την τότε αυστηρά καθολική και συντηρητική Ιρλανδία. Γράφοντας το 2008, η συγγραφέας ανέφερε ότι είχε λάβει ανώνυμες επιστολές, «όλες κακόβουλες», και τα «λίγα αντίγραφα που αγοράστηκαν στο Λίμερικ κάηκαν ένα βράδυ στον χώρο της ενορίας, κατόπιν αιτήματος του ιερέα».

Το μυθιστόρημα απαγορεύτηκε γρήγορα στην Ιρλανδία, όπως και τα επόμενα έξι μυθιστορήματα της Ο’ Μπράιαν, ξεκινώντας με δύο συνέχειες που ολοκλήρωσαν την αναπόφευκτη τροχιά των Country Girls: το The Lonely Girl του 1962 και το Girls in their Married Bliss το 1964.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εμίρ Κουστουρίτσα: Παρουσίαση ταινίας για τις διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία

«Βασιλική» γαμήλια πρόκληση των Γλύξμπουργκ στο Βυζαντινό Μουσείο

Art Athina: Ξεκίνησε το ραντεβού με την τέχνη στο Ζάππειο

100 χρόνια μπροστά, ο Βαν Γκογκ και στην αντίληψη της κίνησης των αστεριών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα