ΑΘΗΝΑ
13:17
|
27.09.2024
Το ναυτικό και η αεροπορία της Κίνας παρακολούθησαν στενά τον διάπλου των στενών από τη φρεγάτα HMCS Montreal.
Η καναδική φρεγάτα HMCS Montreal διέπλευσε τα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διέλευση της καναδικής φρεγάτας HMCS Montreal μέσω των στενών της Ταϊβάν υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Σύμφωνα με τον Λι Σι, «η ενέργεια της καναδικής πλευράς διαταράσσει την κατάσταση και υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν». Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι ο κινεζικός στρατός θα παραμείνει σε υψηλή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει απειλές και προκλήσεις.

Η φρεγάτα που διέπλευσε τα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη παρακολουθούνταν από το κινεζικό ναυτικό και αεροπορία. Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους αντίστοιχους κανονισμούς.

Η Κίνα αντιτίθεται παγίως στη δυτική στρατιωτική παρουσία στην Ταϊβάν, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και προκαλεί εχθρότητα μεταξύ του νησιού και της ηπειρωτικής χώρας.

Διακοπή συνομιλιών

Τον Ιούλιο η Κίνα ανακοίνωσε ότι διέκοψε σημαντικές διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι συνεχίζει τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιαν, επεσήμανε τότε ότι οι ΗΠΑ συνέχισαν να πωλούν όπλα στην Ταϊβάν παρά τις αντιρρήσεις του Πεκίνου. Οι ενέργειες των ΗΠΑ έχουν «ζημιώσει σοβαρά την πολιτική ατμόσφαιρα που απαιτείται για τις συνεχείς διαβουλεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών μεταξύ των δύο πλευρών», είπε.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Λιν ανακοίνωσε ότι «η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή νέου γύρου διαβουλεύσεων για τον έλεγχο των όπλων και τη μη διάδοση», προσθέτοντας ότι «η ευθύνη για αυτήν την κατάσταση ανήκει εξ ολοκλήρου στις ΗΠΑ», κατηγορώντας ευθέως Ουάσιγκτον για τη διακοπή των συζητήσεων.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να επικοινωνεί με τις ΗΠΑ για το θέμα, αλλά μόνο εφόσον «οι ΗΠΑ σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για διάλογο και συνδιαλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

110 χώρες στηρίζουν την ειρηνευτική πρόταση Κίνας-Βραζιλίας για την Ουκρανία

Νίκος Παππάς: Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ δεν προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

Στον Συνήγορο του Πολίτη η έρευνα για τον νεκρό μετανάστη στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα-Ανακοινώσεις και ερωτήματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα