ΑΘΗΝΑ
23:40
|
19.09.2024
Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για καρτερικότητα, προκειμένου να «πιάσουν» οι μεταρρυθμίσεις, πολλοί Νιγηριανοί είναι αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους.
Διαδηλωτές καλούν τον πρόεδρο να αφήσει «την Νιγηρία να αναπνεύσει»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία της Νιγηρίας εκτόξευσε δακρυγόνα την Πέμπτη για να διαλύσει αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές που διαδήλωσαν ενάντια στο αυξανόμενο κόστος ζωής στο Κάνο και στην Αμπούτζα.

Στο Κάνο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, διαδηλωτές επιχείρησαν να ανάψουν φωτιές έξω από το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας. Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα, αναγκάζοντας τους περισσότερους διαδηλωτές να υποχωρήσουν, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στο σημείο.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στην πρωτεύουσα, Αμπούτζα, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν επίσης δακρυγόνα για να διαλύσου τους συγκεντρωμένους.

Οι αρχές είχαν εκδώσει προειδοποιήσεις για πιθανή βία, κάνοντας παραλληλισμό με πρόσφατες διαδηλώσεις στην Κένυα που ανάγκασαν την εκεί κυβέρνηση να ανακαλέσει νέους φόρους.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό και την απότομη υποτίμηση του νομίσματός της, του νάιρα.

Οι οικονομικές προκλήσεις φέρονται να έχουν ενταθεί από τις μεταρρυθμίσεις εισήγαγε πριν από ένα χρόνο ο Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου με διακηρυγμένο στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας. Ωστόσο, αυτά τα μέτρα ίσως να συνέβαλλαν στην αύξηση κατά 40% στις τιμές των τροφίμων και τριπλασιασμό του κόστους των καυσίμων, επιβαρύνοντας την οικονομική κατάσταση πολλών Νιγηριανών.

Το πρόβλημα των εισαγωγών

Πρόκληση φέρεται να αποτελεί και το ότι η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών της, επομένως εξωτερικοί κραδασμοί όπως η παράλληλη αγορά συναλλάγματος που καθορίζει τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών επηρεάζουν εύκολα τη χώρα.

Η Νιγηρία βασίζεται στις εξαγωγές αργού πετρελαίου, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό όταν οι τιμές του αργού έπεσαν κατακόρυφα το 2014, και η χώρα κατέφυγε σε συναλλαγματικά αποθέματα για να σταθεροποιήσει το νάιρα, επιδότησε καύσιμα μέσω σπάνιων εξωτερικών αποθεμάτων και περιόρισε την πρόσβαση σε δολάρια στην επίσημη αγορά για εισαγωγείς ορισμένων ειδών, γεγονός που οδήγησε σε άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Παρά τις εκκλήσεις της κυβέρνησης για καρτερικότητα, προκειμένου να «πιάσουν» οι μεταρρυθμίσεις, πολλοί Νιγηριανοί είναι αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις από το Λάγκος μέχρι την Αμπούτζα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους νέους ακτιβιστές να αποφύγουν τις συγκεντρώσεις και να αφήσουν χρόνο για να καρποφορήσουν τα οικονομικά μέτρα – αν και η έκταση της υποστήριξης στις διαδηλώσεις παραμένει αβέβαιη, καθώς πολλοί πολίτες δεν μπορούν παρά να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στην καθημερινή προσπάθεια για επιβίωση.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις οικονομικές δυσκολίες, η κυβέρνηση της Νιγηρίας έχει ανακοινώσει διάφορα μέτρα ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού, της διανομής σιτηρών σε διάφορες πολιτείες και της παροχής βοήθειας στους πιο ευάλωτους.

Περισσότερη αισιοδοξία αποπνέει πάντως μια έκθεση που εκδόθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση της Νιγηρίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), η οποία ανέφερε ότι μέχρι το 2050, οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας θα καλυφθούν καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας εάν ευοδωθεί ένα πλάνο ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το τρέχον κύμα διαμαρτυριών της Νιγηρίας συμπίπτει με τις πολιτικές αναταραχές στην Κένυα, όπου ο Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο αναγκάστηκε πρόσφατα να ανακαλέσει νέους φόρους και να διορίσει νέο υπουργικό συμβούλιο μετά από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ομοίως, στην Ουγκάντα, οι αρχές συνέλαβαν δεκάδες άτομα που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς, οι οποίες εμπνεύστηκαν από τις συγκεντρώσεις της Κένυας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα