ΑΘΗΝΑ
04:55
|
20.09.2024
Και οι τρεις συνελήφθησαν το 2003 και τέθηκαν σε φυλακές της CIA προτού καταλήξουν στο Γκουαντάναμο, όπου έκτοτε κρατούνται και βασανίζονται χωρίς δίκη.
O Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και δύο από τους συνεργούς του συμφώνησαν να παραδεχθούν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή, αποκάλυψαν σε επιστολή που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη Αμερικανοί εισαγγελείς.

Ο Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ, ο Ουάλιντ μπιν Ατάς και ο Μουστάφα αλ Χαουσάουι «συμφώνησαν να δηλώσουν ένοχοι για όλα τα κατηγορούμενα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας 2.976 ανθρώπων», έγραψαν οι στρατιωτικοί εισαγγελείς στην επιστολή, η οποία στάλθηκε στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων και δημοσιεύτηκε από τους New York Times.

Σε αντάλλαγμα για τις ομολογίες τους, οι τρεις ύποπτοι για τρομοκρατία θα λάβουν ισόβια κάθειρξη, αποφεύγοντας μια μεγάλη δίκη και πιθανές θανατικές ποινές στο κέντρο κράτησης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στον Κόλπο του Γκουαντάναμο της Κούβας.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε αργότερα τη σύναψη της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι οι συγκεκριμένοι όροι της συμφωνίας «δεν είναι διαθέσιμοι στο κοινό αυτή τη στιγμή».

Ο Μοχάμεντ θεωρείται ευρέως ως ο εγκέφαλος των επιθέσεων του 2001, οι οποίες αποτέλεσαν την πλέον θανατηφόρα επίθεση στις ΗΠΑ στην ιστορία τους. Ο Μπιν Ατάς πιστεύεται ότι επέλεξε και εκπαίδευσε τους περισσότερους από τους 19 αεροπειρατές που οδήγησαν τα εμπορικά αεροσκάφη στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, ενώ ο αλ Χαουσάουι κατηγορείται ότι χρηματοδότησε τη διαμονή των αεροπειρατών στις ΗΠΑ πριν από τις επιθέσεις.

Και οι τρεις συνελήφθησαν το 2003 και πέρασαν χρόνο σε μυστικές φυλακές της CIA προτού καταλήξουν στο Γκουαντάναμο, όπου έκτοτε κρατούνται χωρίς δίκη. Και οι τρεις υποβλήθηκαν σε βάναυσες τεχνικές βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένου του waterboarding, της στέρησης ύπνου και του σοδομισμού, σύμφωνα με μια έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2014 και διπλωματικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν το 2019 από το The Intercept.

Οι τρεις ύποπτοι έπρεπε αρχικά να δικαστούν τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε επανειλημμένα, καθώς οι δικηγόροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι η χρήση βασανιστηρίων κατέστησε πολλά από τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους απαράδεκτα.

Η είδηση ​​της συμφωνίας εξόργισε οργανώσεις που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, οι οποίες θέλουν οι ύποπτοι να κρατηθούν για περαιτέρω ανάκριση.

«Αν και αναγνωρίζουμε την απόφαση να αποφύγουμε τη θανατική ποινή, το πρωταρχικό μας μέλημα παραμένει η πρόσβαση σε αυτά τα άτομα για πληροφορίες», δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ο Μπρετ Ιγκλσον, πρόεδρος της οργάνωσης Δικαιοσύνη για την 11η Σεπτεμβρίου. «Προτρέπουμε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι αυτές οι συμφωνίες δεν κλείνουν την πόρτα για τη λήψη κρίσιμων πληροφοριών που μπορούν να ρίξουν φως στον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η αναζήτησή μας για δικαιοσύνη δεν θα αμφιταλαντευτεί μέχρι να αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια».

Ο Μπιν Ατάς και ο αλ Χαουσάουι προέρχονται από εξέχουσες οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, όπως και 15 από τους 19 αεροπειρατές και ο πρώην αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν, που οργάνωσαν τις επιθέσεις. Μέλη της οργάνωσης Δικαιοσύνη για την 11η Σεπτεμβρίου έχουν μηνύσει τη Σαουδική Αραβία για φερόμενη συνενοχή της στις επιθέσεις, αλλά το Ριάντ αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα