ΑΘΗΝΑ
12:26
|
20.09.2024
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναγνώρισε για ακόμη μια φορά τον υποψήφιο της αρεσκείας του ως νικητή.
Ο Αμερικανός υπ.Εξ. αναγνώρισε τον Εδμούντο Ουρούτια ως νικητή των εκλογών της Κυριακής
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουάσιγκτον αναγνώρισε τον υποστηριζόμενο από τη Δύση Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια ως νικητή των προεδρικών εκλογών της Βενεζουέλας, παρά τα επίσημα αποτελέσματα που δείχνουν ότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πέτυχε την επανεκλογή του.

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο ανακήρυξε επίσημα τον Μαδούρο Πρόεδρο τη Δευτέρα, ανακοινώνοντας ότι κέρδισε το 51,2% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 80% των ψήφων. Ο δεύτερος Γκονσάλες Ουρούτια έλαβε 44,2%.

Η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι ο Γκονσάλες έλαβε υπερδιπλάσια υποστήριξη από τον Μαδούρο. Χθες, Πέμπτη, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον συνεχάρη για την «επιτυχημένη εκστρατεία του».

«Είναι σαφές για τις Ηνωμένες Πολιτείες… ότι ο Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Μαδούρο απάντησε λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον «πρέπει να κρατήσει τη μύτη της μακριά από τη Βενεζουέλα».

Διαδηλώσεις ξέσπασαν στη Βενεζουέλα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τα οποία ο Μαδούρο καταδίκασε ως απόπειρα «πραξικοπήματος κατά της Βενεζουέλας». Ο υπουργός Άμυνας, Βλαντιμίρ Παντρίνο Λόπες, κατηγόρησε επίσης την υποστηριζόμενη από τη Δύση αντιπολίτευση για απόπειρα «πραξικοπήματος στα μέσα ενημέρωσης» και καταδίκασε τις διαδηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχάρη τον Μαδούρο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την επανεκλογή του. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας πρέπει να παραδεχτεί την ήττα και να συγχαρεί τον νικητή. Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη Βενεζουέλα να αποφύγει τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης που τροφοδοτούνται από τρίτες χώρες και να παραμείνει απαλλαγμένη από εξωτερικές παρεμβάσεις.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης συνεχάρη τον Μαδούρο και κάλεσε για μεγαλύτερη συνεργασία. Άλλες χώρες που αναγνώρισαν τη νίκη του Μαδούρο περιλαμβάνουν τη Βολιβία, την Κούβα, την Ονδούρα και τη Νικαράγουα.

Ο Μαδούρο θα υπηρετήσει για τρίτη συνεχόμενη εξαετή θητεία. Ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του το 2013 μετά τον θάνατο του προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Το Καράκας βρίσκεται υπό αμερικανικές κυρώσεις για περισσότερα από 15 χρόνια. Η Ουάσιγκτον αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Μαδούρο ως πρόεδρο μετά τις εκλογές του 2018 και ανακήρυξε τον επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό ηγέτη της χώρας.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης της Βενεζουέλας έχουν παγώσει στις ΗΠΑ και έχουν αποκλειστεί οποιεσδήποτε συναλλαγές με πολίτες και εταιρείες των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Καληδονία και Μαρτινίκα φέρνουν πονοκεφάλους στη Γαλλία

ΗΠΑ: Σερίφης πυροβόλησε θανάσιμα δικαστή στο Κεντάκι

Νίκος Χαρδαλιάς: «Η Αττική δεν είναι θωρακισμένη» ενόψει του χειμώνα

Κλιμακώνεται η ένταση στον Λίβανο: Δεκάδες θέσεις της Χεζμπολάχ έπληξε το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα