ΑΘΗΝΑ
10:35
|
21.09.2024
Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Τζούλιους Μαάντα Μπίο, σκοπεύει να προεδρεύσει της συνεδρίασης.
Επί του παρόντος, τρεις αφρικανικές χώρες – η Σιέρα Λεόνε, η Αλγερία και η Μοζαμβίκη – εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συζητήσει την μόνιμη εκπροσώπηση της Αφρικής στους κόλπους του στις 12 Αυγούστου.

Η είδηση ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, από τον μόνιμο εκπρόσωπο της Σιέρα Λεόνε στον ΟΗΕ, Μικαέλ Ιμράν Κάνου, ενόψει της επικείμενης προεδρίας της χώρας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Αύγουστο.

«Αναλαμβάνουμε την προεδρία με μια συζήτηση ή ντιμπέιτ για την αναμόρφωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη σύνθεσή του, μα με έμφαση στην αφρικανική ιστορική αδικία», είπε. «Αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί ότι υπάρχει μια δίκαιη γεωγραφική κατανομή που είναι η αρχή του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε, Τζούλιους Μαάντα Μπίο, σκοπεύει να προεδρεύσει της συνεδρίασης. Στους ομιλητές αναμένεται να συμπεριληφθούν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Ντένις Φράνσις, και ένας εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών.

Επί του παρόντος, τρεις αφρικανικές χώρες – η Σιέρα Λεόνε, η Αλγερία και η Μοζαμβίκη – εκπροσωπούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το Σ.Α. αποτελείται από 15 χώρες μέλη, συμπεριλαμβανομένων πέντε μόνιμων μελών – Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία – και δέκα μη μόνιμων μελών που εκλέγονται για διετή θητεία.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πλειοψηφία των κρατών μελών του ΟΗΕ αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δεν υπάρχει ούτε ένα μόνιμο μέλος από την Αφρική στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αναμφίβολα, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει αυτό, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε με κάτι για το οποίο μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση», είπε.

Τον Ιούλιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι οποιαδήποτε επέκταση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να περιλαμβάνει κράτη από την Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αντί να αυξάνει τον αριθμό των δυτικών χωρών. «Η τρέχουσα ανισορροπία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου κυριαρχούν οι δυτικές χώρες, πρέπει να διορθωθεί», είπε.

Η Αφρικανική Ένωση έγινε μόνιμο μέλος της G20 πέρυσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δανία: Απαιτείται περισσότερος έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Παγκόσμιες αγορές: Θετικές τάσεις κατόπιν μείωσης επιτοκίων από την FED

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Υπέρ πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα