ΑΘΗΝΑ
19:54
|
20.09.2024
Και οι δύο αξιωματικοί των SS σκοτώθηκαν καθώς το Τρίτο Ράιχ προσπαθούσε να συγκρατήσει τη σοβιετική προέλαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της μικρής εσθονικής πόλης Τζόβι εγκαινίασαν εκ νέου ένα μνημείο δύο βετεράνων των SS που πολέμησαν στη γερμανική πλευρά εναντίον του σοβιετικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Το μνημείο χρονολογείται από το 1996. Αφαιρέθηκε και μεταφέρθηκε σε τοπικό στρατιωτικό μουσείο το 2009 αφού οι τοπικές αρχές αποφάσισαν ότι «δεν ταίριαζε με το περιβάλλον του Τζόβι».

Σύμφωνα με περιφερειακό παράρτημα της εφημερίδας Postimees, τοπικοί αξιωματούχοι και ακτιβιστές στη βόρεια πόλη Τζόβι παρευρέθηκαν σε τελετή αποκατάστασης ενός μνημείου του Ταγματάρχη Γκιορκ Σούντεν και του υπολοχαγού Ραούλ Γιοριάντο, οι οποίοι υπηρέτησαν στην 20η Εσθονική Μεραρχία Εθελοντών SS. Και οι δύο σκοτώθηκαν στο πεδίο της μάχης δυτικά της Νάρβα το καλοκαίρι του 1944, καθώς το Τρίτο Ράιχ προσπαθούσε να συγκρατήσει τη σοβιετική προέλαση.

Μιλώντας στην τελετή, ο Βάλο Ρίμα, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου, είπε ότι ο πρωταρχικός στόχος για αυτόν και τους συναδέλφους του ήταν εδώ και καιρό η αποκατάσταση του μνημείου σε όσους έχασαν τη ζωή τους σε αυτό που αποκάλεσε «Πόλεμο της Ανεξαρτησίας».

Ο Μίλις Κίλι, ένας απόστρατος στρατηγός και βουλευτής, χαιρέτισε το μνημείο, λέγοντας ότι η Εσθονία «θα θυμάται μια ολόκληρη γενιά ανδρών και γυναικών των οποίων οι ζωές καταστράφηκαν από τον τρόμο των Μπολσεβίκων». Πρόσθεσε ότι οι συμπατριώτες του «πρέπει να διαφυλάξουν την ελευθερία μας» για χάρη των μελλοντικών γενεών που «θα μιλούν εσθονικά και θα συνεχίσουν το εσθονικό πνεύμα».

Το Τζόβι βρίσκεται Επαρχία Ίντα-Βίρου, όπου οι Ρώσοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Εσθονίας (σε ποσοστό 71%).

Διαβάστε ακόμα:

Ο Γκιορκ Σούντεν ήταν αξιωματικός του εσθονικού στρατού πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εντάχθηκε στον Κόκκινο Στρατό το 1940 μετά την απορρόφηση της Εσθονίας από τη Σοβιετική Ένωση. Στα τέλη Ιουλίου 1941, εβδομάδες μετά την εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, αυτομόλησε στον ναζιστικό στρατό και ανήλθε στο βαθμό του διοικητή τάγματος. Το 1944, το τάγμα του ενσωματώθηκε στην 20η Εσθονική Μεραρχία Εθελοντών SS.

Όσο για τον Γιοριάντο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ήταν κατώτερος αξιωματικός στη μονάδα του Σούντεν.

Η 20η Εσθονική Μεραρχία Εθελοντών SS ήταν μέρος της Εσθονικής Λεγεώνας Waffen-SS, η οποία συμμετείχε ενεργά σε πολυάριθμες φρικαλεότητες. Συνολικά 70.000 Εσθονοί εγγράφηκαν σε διάφορες μονάδες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναστάτωση σε πτήση της Scandinavian Airlines: Ποντίκι πετάχτηκε μέσα από γεύμα επιβάτη

Πρόεδρος ψητοπωλών Αττικής: Το τυλιχτό σουβλάκι θα αγγίξει τα 5 ευρώ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα