ΑΘΗΝΑ
23:56
|
05.10.2024
Ο τραγουδιστής της ρέγκε και προεδρικός υποψήφιος φέρεται να παραβίασε τα μέτρα κατά της νόσου Covid-19.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέος γύρος ταραχών στην Ουγκάντα μετά την εκ νέου σύλληψη του δημοφιλούς τραγουδιστή της ρέγκε και προεδρικού υποψηφίου Μπόμπι Γουάιν, ο οποίος φέρεται να παραβίασε τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Ο 38χρονος Μπόμπι Γουάιν συνελήφθη λίγο πριν από μια πορεία διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης του προέδρου της  αφρικανικής χώρας από το 1986, Γιοβέρι Μουσέβενι.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Μπόμπι Γουάιν στην πόλη Λούκα, στο ανατολικό τμήμα της Ουγκάντας. Οι υποστηρικτές του αμέσως κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας της Ουγκάντα, Καμπάλα, έστησαν οδοφράγματα και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Γκάρντιαν” (Guardian) οι ταραχές εξαπλώθηκαν και σε άλλε πόλεις της Ουγκάντας.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των υποστηρικτών του Γουάιν ήταν βίαιες. Η αστυνομία φέρεται να απάντησε στους διαδηλωτές με πραγματικά πυρά και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ νεκροί διαδηλωτές.

“Το τίμημα της ελευθερία είναι υψηλό αλλά σίγουρα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Η αντίσταση κατά της τυραννίας δεν είναι απλά δικαίωμα. Είναι το καθήκον όλων των καταπιεσμένων”, ανέφερε ο Μπόμπι Γουάιν σε μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter μετά τη σύλληψή του.

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσέβενι, επιβεβαίωσε στις αρχές του μήνα ότι θα είναι ξανά υποψήφιος και στις ερχόμενες εκλογές και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχτεί “εχθρικές δραστηριότητες που στοχεύουν στο χάος και την παράλυση του κράτους”.

“Κανείς δεν πρόκειται να μας ενοχλήσει εδώ. Και όποιος το επιχειρήσει θα το μετανιώσει. Εμείς δεν αστειευόμαστε”, δήλωσε με το γνωστό του ύφος ο πρόεδρος Μουσέβενι, υπενθυμίζοντας ότι “Το κυβερνόν κόμμα πολέμησε για να φέρει την ειρήνη στη χώρα. Κανείς δεν έχει περισσότερα όπλα από εμάς, αλλά εμείς δεν θέλουμε να φοβίσουμε τον κόσμο”.

Η ακριβής ημερομηνία των προεδρικών εκλογών της Ουγκάντα δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά ο 38χρονος Γουάιν περιοδεύει στη χώρα και αποκτά όλο και μεγαλύτερο έρεισμα στις στην περιφέρεια, αλλά και στις φτωχογειτονιές των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας. Τόσο αυτός όσο και άλλοι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης έχουν βρεθεί στο κρατητήριο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ή έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό από το καθεστώς “για προληπτικούς λόγους”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα