ΑΘΗΝΑ
01:22
|
20.09.2024
Τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ξεκάθαρα τρομοκρατικής στόχευσης, ήρθε να ενισχύσει με τον τρόπο του ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.
Κατεστραμμένη οικία στην περιοχή του Κουρσκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν αμερικανικά όπλα για να χτυπήσουν σχολεία, νοσοκομεία, ασθενοφόρα και κατοικίες στη Ρωσία, ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ.

Ο ανώτερος διπλωμάτης αναφερόταν σε χτυπήματα εναντίον αμάχων κατά την ουκρανική απόπειρα εισβολής στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν σκόπιμα σε μη στρατιωτικούς στόχους, χτυπώντας ακόμα και ένα ασθενοφόρο με drone καμικάζι και σκοτώνοντας τον οδηγό και έναν τραυματιοφορέα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατέγραψε όπλα που παρασχέθηκαν στην Ουκρανία από τη Δύση μεταξύ αυτών που καταστράφηκαν κατά την απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Αντόνοφ, όπως και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι, περιέγραψε την ουκρανική επιχείρηση ως «τρομοκρατική», τονίζοντας σε δήλωση την Τετάρτη ότι, σε αντίθεση με τους δυτικούς ισχυρισμούς, οι ενέργειες του Κιέβου δεν μπορούν να δικαιολογηθούν στη βάση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα.

Διαβάστε επίσης:

Τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί ξεκάθαρα τρομοκρατικής στόχευσης, ήρθε να ενισχύσει με τον τρόπο του ο Μικαΐλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Σήμερα έχουν έναν πόλεμο που επεκτείνεται βαθύτερα μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Θα το φοβηθούν; Ναι», υποστήριξε. «Αντιδρούν σε τίποτα άλλο εκτός από το φόβο; Όχι, και αυτό πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν όλοι», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη σήμερα, Πέμπτη.

«Η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στο Κίεβο και να πάρει τα παιχνίδια των νεοναζί του ουκρανικού στρατού», σχολίασε ο Αντόνοφ. Μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για το θέμα ήταν «εξωφρενικές», καθώς δεν έλαβαν δεόντως υπόψιν ότι η επίθεση στόχευε αμάχους.

Ο ρωσικός στρατός εκτιμά ότι το Κίεβο έστειλε περίπου 1.000 στρατιώτες στην απόπειρα εισβολής το πρωί της Τρίτης. Την Τετάρτη, ο αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, ανέφερε ότι η εισβολή ανακόπηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, με την ουκρανική δύναμη να χάνει πάνω από 300 στρατιώτες και 54 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον έξι αρμάτων μάχης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποστασιοποιηθεί από την επιχείρηση.

«Σκοπεύουμε να απευθυνθούμε στους Ουκρανούς εταίρους μας για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα του τι συνέβη», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι. Τόνισε ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον για το πώς το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που του δόθηκαν από τις ΗΠΑ «δεν έχει αλλάξει με κανέναν τρόπο».

Αξιωματούχοι είπαν ότι τα όπλα παραδίδονται υπό τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν εκτός αυτού που οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως ουκρανικό έδαφος. Στις αρχές του έτους ανακοινώθηκε εξαίρεση για τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων, σε περίπτωση επικείμενης απειλής ρωσικών επιθέσεων.

Ο εν λόγω περιορισμός πάντως φαίνεται να μην τηρήθηκε ούτε κατά τη διάρκεια της ουκρανικής εισβολής στην περιοχή του Μπέλγκοροντ τον Μάιο του 2023. Σε φωτογραφικό υλικό τότε αποτυπωνόταν η απώλεια δύο οχημάτων M1151A1 Humvee καθώς και δύο οχημάτων M1224 MaxxPro σε ρωσικό έδαφος.

Διαβάστε ακόμα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα