ΑΘΗΝΑ
14:16
|
24.04.2024
Οι εκπρόσωποι του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτήθηκαν για τις εικόνες αιχμαλωτισμένων αμερικανικών τεθωρακισμένων στην ρωσική παραμεθόριο περιοχή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι η ομάδα σαμποτέρ που επιτέθηκε σε χωριά της παραμεθόριου περιοχής του Μπέλγκοροντ εξουδετερώθηκε, εικόνες από οχήματα, που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα, έχουν προκαλέσει μια σειρά ερωτημάτων και ανακοινώσεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «περισσότεροι από 70 Ουκρανοί τρομοκράτες, τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και πέντε φορτηγά έχουν καταστραφεί» στη σύγκρουση στο Μπέλγκοροντ, με τους υπόλοιπους εισβολείς να απωθούνται στην Ουκρανία και να «εξολοθρεύονται πλήρως» από το πυροβολικό.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένας πολίτης σκοτώθηκε και δώδεκα τραυματίστηκαν κατά την εισβολή, ενώ περίπου 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν.

Ποιοι υλοποίησαν την επιδρομή;

Η Μόσχα περιέγραψε την επιδρομή, η οποία έγινε «viral» στο Twitter, ως απόπειρα τρομοκράτησης αμάχων αλλά και ως απόπειρα να τραβηχτεί η προσοχή από την ουκρανική ήττα στο Μπαχμούτ, όπως το ονομάζουν οι Ουκρανοί, ή Αρτεμόβσκ, όπως τον ονομάζουν οι Ρώσοι, την πόλη στο Ντονμπάς που δείχνει να καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις της «Ομάδας Βάγκνερ» το Σαββατοκύριακο, μετά από μια πολύμηνη και πελώρια αιματοχυσία.

Το Κίεβο δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επιδρομή, υποστηρίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε από τη «Λεγεώνα της Ελευθερίας της Ρωσίας» και το «Ρωσικό Σώμα Εθελοντών (RDK)», μια μονάδα που φαίνεται να αποτελείται σε σημαντικό βαθμό από νεοναζί και η οποία ανέλαβε την ευθύνη μια παρόμοια επιδρομή στην περιοχή Μπριάνσκ τον Μάρτιο.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι η αποποίηση της ευθύνης εκ μέρους του Κιέβου είναι κίβδηλη, καθώς οι μαχητές αυτοί πολέμησαν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού, χρησιμοποιώντας δυτικό εξοπλισμό.

Εκ μέρους του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο εκπρόσωπός του, Μάθιου Μίλερ, είπε: «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στους Ουκρανούς ότι δεν επιτρέπουμε ούτε ενθαρρύνουμε επιθέσεις έξω από τα σύνορα τα ουκρανικά σύνορα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι φυσικά και είναι η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο». «Επομένως, εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θέλει να διεξάγει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, αλλά η Ρωσία είναι αυτή που ήταν ο επιτιθέμενος σε αυτόν τον πόλεμο» συμπλήρωσε.

Εκ μέρους του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού Στεφάν Ντιζαρίκ, αφότου ερωτήθηκε σχετικά, σχολίασε: «Προφανώς παρακολουθούμε με ανησυχία τις αναφορές για περιστατικά στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Είδαμε τις δηλώσεις που έγιναν από αξιωματούχους τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Δημοσιεύσεις στο Twitter, πάντως, ταυτοποιούν έναν από τους συμμετέχοντες στην ομάδα σαμποτέρ ως γνωστό Ρώσο νεοναζί που ζει εδώ και χρόνια στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας φιλοναζιστικές μέταλ συναυλίες.

Εικόνες αμερικανικών στρατιωτικών οχημάτων στο Μπέλγκοροντ

Φωτογραφίες και βίντεο που τραβήχτηκαν από τον ρωσικό στρατό στον απόηχο της μάχης ενάντια στην ομάδα των σαμποτέρ δείχνουν πως μεταξύ των επτά οχημάτων που καταγράφηκε ότι καταστράφηκαν υπήρχαν πέντε τεθωρακισμένα οχήματα αμερικανικής κατασκευής.

Τόσο το Πεντάγωνο όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αμφισβητούν την αυθεντικότητα των βίντεο και των φωτογραφιών από το πεδίο της μάχης. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ, είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε τον εξοπλισμό μόνο στο Κίεβο και όχι σε «παραστρατιωτικές οργανώσεις εκτός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Επέμεινε επίσης ότι οι ΗΠΑ «έθεσαν σε εφαρμογή ορισμένα πολύ αυστηρά πρωτόκολλα, όσον αφορά την παρακολούθηση της τελικής χρήσης, και είχαν καλή επιτυχία σε συνεργασία με τους Ουκρανούς εταίρους μας προς αυτόν τον σκοπό».

Ερωτηθείς σχετικά με τις φωτογραφίες σε συνέντευξη Τύπου χθες, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ είπε:

«Είδαμε κάποιες από τις αναφορές να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού και να ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκαν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ σε αυτές τις επιθέσεις». «Θα πω ότι είμαστε δύσπιστοι αυτή τη στιγμή για την ακρίβεια αυτών των αναφορών».

«Έχουμε δει πολλές αναφορές και ασαφείς εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφόρων ειδών αναλυτές του καναπέ να κάνουν ισχυρισμούς. Είμαστε δύσπιστοι ότι είναι ακριβείς», είπε.

«Δεν έχουμε τέλεια σαφήνεια στις πληροφορίες. Βλέπουμε τις ίδιες φωτογραφίες που βλέπετε, τις ίδιες ασαφείς εικόνες και αυτή τη στιγμή είμαστε δύσπιστοι για τη γνησιότητά τους».

Επίθεση με drone — πυρά σε Ρώσους ρεπόρτερ

Ένα Ι.Χ. υπέστη ζημιές χθες βράδυ από μια επίθεση drone στο Μπέλγκοροντ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αλλά τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο πολιτών υπέστη ζημιές από την έκρηξη, ανέφερε ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.

Ρώσοι ρεπόρτερ που μετέβησαν στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στην περιοχή σήμερα, φέρονται να δέχθηκαν πυρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κολούμπια απειλεί τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς

Αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του Κυριάκου Βελόπουλου

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα