ΑΘΗΝΑ
01:05
|
20.09.2024
Το Ρωσικό ΥΠΕΘΑ ισχυρίζεται ότι χτυπήθηκε προσωρινή βάση ξένων μισθοφόρων στο Κουρσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αποκρούουν τις προσπάθειες των ουκρανικών δυνάμεων να εισβάλουν στο ρωσικό έδαφος, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) το Σάββατο.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, οι δυνάμεις της ρωσικής ομάδας μάχης «Βορράς», μαζί με εφεδρείες, ματαίωσαν προσπάθειες εχθρικών κινητών ομάδων να διεισδύσουν βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος στις περιοχές Ιβασκόβσκι, Μάλαγια Λόκνια και Όλγκοβκα μέσω ενεργών επιχειρήσεων, πλήγματα της αεροπορίας του στρατού και πυρά πυροβολικού.

Το ουκρανικό ανθρώπινο δυναμικό και ο ουκρανικός εξοπλισμός αποτέλεσαν επίσης στόχο στις περιοχές Νικολάγιεβο-Ντάριινο, Γκούγιεβο, Λιουμπίμοβκα, Ζελένιι Σλιαχ και Σβιόρντλοβκα.
Το Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικές εφεδρείες στην περιοχή Sumy.

Ένα χτύπημα με θερμοβαρικό πύραυλο σε μια «προσωρινή βάση ξένων μισθοφόρων» (όπως αναφέρεται) στα νότια περίχωρα της Σούντζα είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 15 ξένων μισθοφόρων.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 24 ωρών, οι ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να έχασαν έως και 175 άτομα προσωπικό και 36 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 10 αρμάτων μάχης, τριών τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, δύο οχημάτων μάχης πεζικού και 21 άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης.

Καταστράφηκαν επίσης ένα μηχανοκίνητο όχημα, τρία πυροβόλα πεδίου και ένας εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών BM-21 «Grad».

Από την έναρξη των εχθροπραξιών στην κατεύθυνση του Κουρσκ, οι ουκρανικές απώλειες ανέρχονται σε έως και 1.120 άτομα προσωπικό και 140 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 22 αρμάτων μάχης.

Η επιχείρηση για την εξάλειψη των ουκρανικών σχηματισμών συνεχίζεται, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-30 και Su-35 πραγματοποίησαν πλήγματα με τη χρήση βομβών εφοδιασμένων με UGGM (σύστημα πλοήγησης) εναντίον συγκεντρώσεων προσωπικού και εξοπλισμού των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Όπως ανέφερε το ΥΠΕΘΑ σε ανακοίνωσή του:

Τα πληρώματα των μαχητικών πολλαπλού ρόλου με δυνατότητα υπερ-ελιγμού με έλεγχο διανύσματος ώσης, Su-30SM και Su-35S των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, πραγματοποίησαν νυχτερινό πλήγμα κατά συγκεντρώσεων προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη συνοριακή περιοχή της περιοχής του Κουρσκ.

Ενώ πρόσθεσε πως:

Αφού έλαβαν επιβεβαίωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών για την καταστροφή των στόχων, τα πληρώματα επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της βάσης τους.

Απειλή για τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ έχει επιδεινωθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, με πραγματικό κίνδυνο πλήγματος από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία Rosatom.

Ο γενικός διευθυντής της Rosatom, Αλεξέι Λιχάτσεφ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), για να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Rosatom:

Το βράδυ της 9ης Αυγούστου 2024, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Alexey Likhachev, γενικού διευθυντή της Rosatom, και του Rafael Grossi, επικεφαλής του IAEA.Η συνομιλία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς. Το βασικό θέμα των διαβουλεύσεων ήταν η κατάσταση γύρω από τον ΑΗΣ Κουρσκ.

«Τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά», προειδοποίησε η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας.

Παρακάτω γράφει πως:

Την Πέμπτη, 8 Αυγούστου, ανακαλύφθηκαν συντρίμμια και θραύσματα καταρριφθέντων πυραύλων στο έδαφος του ΑΗΣ, μεταξύ άλλων στην περιοχή του συγκροτήματος επεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων.

Ενώ προειδοποιεί και για την επικινδυνότητα των ενεργειών αυτών, αναφέροντας πως:

Οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου το βράδυ της 9ης Αυγούστου οδήγησαν στην απενεργοποίηση ενός υποσταθμού μετασχηματιστή, αφήνοντας το Κουρτσάτοφ -την πόλη που βρίσκεται πλησιέστερα στον ΑΗΣ Κουρσκ- χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Και προσθέτει ότι:

Επί του παρόντος, παραμένει ένας πραγματικός κίνδυνος χτυπημάτων και προκλήσεων από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά του ΑΗΣ.

Ο Λιχάτσεφ τόνισε στον Γκρόσσι ότι οι ουκρανικές επιθέσεις «αποτελούν άμεση απειλή όχι μόνο για τον ΑΗΣ Κουρσκ, αλλά και για την ανάπτυξη της παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας στο σύνολό της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση κλείνει λέγοντας:

Η τρέχουσα κατάσταση όχι μόνο επηρεάζει αρνητικά την κανονική λειτουργία του ΑΗΣ Κουρσκ, αλλά θέτει επίσης σε άμεσο κίνδυνο τις αρχές της πυρηνικής ασφάλειας και της φυσικής προστασίας που διατύπωσε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ το 2022, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στην πυρηνική ενέργεια συνολικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα